L’Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació per presumptes maltractaments a interns del CIE de la Zona Franca l’any 2017 per part d’agents de la Policia Nacional. Ho ha avançat aquest dimecres eldiario.es. La sala ha estimat així el recurs d’apel·lació que va presentar la defensa dels denunciants, un cop el jutge d’instrucció va decretar el sobresseïment del cas el mes de maig, en no considerar provades les agressions. Un primer recurs de reforma presentat per l’acusació va ser desestimat el mes de juliol, però ara l’Audiència de Barcelona sí que ha tingut en consideració els arguments dels denunciants i ha ordenat que es reprengui la investigació dels fets. En aquest cas, i tal com explicita l’Audiència, “la present resolució no admet cap tipus de recurs.”

La sala del tribunal argumenta la decisió en el fet que “la decisió de l’instructor de sobresseure provisionalment la causa ha estat prematura”. Per això considera que “seria necessari que es prengués declaració a la infermera en qualitat de testimoni” i també “que s’identifiqués els policies que es trobaven al lloc dels fets, que haurien de prestar declaració en qualitat d’investigats”. L’Audiència hi afegeix la voluntat que “s’intentés prendre declaració als denunciants, a través de l’oportú auxili judicial internacional”. Per tot això acorda “la continuació de la investigació” i demana “que es notifiqui a les parts” la decisió.

Irídia exigeix que els denunciants puguin declarar

En un comunicat conjunt amb l’entitat Tanquem els CIEs, Irídia afirma que les persones denunciants no van poder declarar en el moment dels fets i que van ser deportats als seus països d’origen després de presentar la querella criminal. Per això, exigeix que puguin fer-ho ara. Segons el centre Irídia, més de 10 interns van ser agredits “de manera greu”, tot i que només es va presentar una denúncia en nom de tres dels afectats.

Les imatges de les presumptes agressions les ha fet públiques eldiario.es. Mostren com la policia arrossega pel terra i dona cops de porra i puntades de peu a tres migrants retinguts a l’anomenat Centre d’Internament d’Estrangers.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, s’ha fet ressò de les imatges de l’actuació policial al CIE. “Quan diem que als CIE es vulneren drets humans ens referim a això”, ha apuntat en un tuit.