L’Associació de Veïns de Sarrià arriba als 60 anys més activa que mai amb gairebé 400 socis i local i revista propis. Una celebració agredolça enmig de la crisi del coronavirus que hauran d’ajornar per a més endavant. L’entitat no obrirà la seu fins al setembre, però ha seguit atenent les queixes i peticions del veïnat de forma telemàtica.
En aquestes sis dècades d’història, l’associació ha treballat per la millora del barri, la conservació del patrimoni i la cultura. Van aconseguir que es protegís el nucli antic de Sarrià i que es preservessin cases com les del carrer de Canet, o que la torre de Vil·la Cecília es convertís en el Centre Cívic Sarrià. També han evitat la construcció d’edificis al Parc del Castell de l’Oreneta, així com que es respectés la protecció de l’edifici catalogat Can Raventós.
Una associació de veïns molt verda
El 2015 va canviar la junta, es va revitalitzar i obrir al barri amb noves iniciatives. Van impulsar la recollida selectiva porta a porta al barri vell de Sarrià, que després l’Ajuntament va implementar l’any 2018. “Això és un exemple que és possible canviar les coses des de les entitats, des de la ciutadania”, diu Miquel Saumell, vicepresident de l’associació.
Fa dos anys van impulsar l’entitat Sarrià Respira, que ha creat un projecte perquè el barri es converteixi en una zona urbana d’atmosfera protegida, una proposta que vol reduir la contaminació amb menys transport privat, més transport públic i nous carrils bici, com el que ara es demana per a la via Augusta.
La Biblioteca de Sarrià, la gran prioritat
“Fa 25 anys que esperem una biblioteca per al barri”
reivindica Saumell. Des que van enderrocar l’antiga, l’Associació de Veïns de Sarrià lluita perquè Sarrià tingui una biblioteca, que se situarà a la plaça de Sarrià. El projecte està aprovat i licitat, i s’havia de començar a construir el desembre del 2017, però les obres encara no han començat i, amb la crisi del coronavirus, des del districte s’ha dit que no caurà cap inversió però potser se n’ajornaran algunes.
Miquel Saumell recorda que també hi ha altres preocupacions veïnals com la necessitat de la creació d’habitatge públic per als joves, la reducció de pol·lució o la pacificació dels entorns de la via Augusta. A més, recorda que segueix vigent la demanda que el Monestir de Pedralbes torni al barri de Sarrià, d’on és originalment però que va passar a formar part del districte de les Corts quan Pasqual Maragall era alcalde de Barcelona.
Una entitat creada en ple franquisme
L’Associació de Veïns de Sarrià va ser creada el 14 de juny del 1960 en ple franquisme quan Sarrià – Sant Gervasi encara s’anomenava Distrito 3 i va ser una de les primeres associacions de veïns de la ciutat. En aquell moment, els vocals honoraris van ser el rector de la parròquia i el cap de districte de les FET i de les JONS, així com també hi participaven les entitats veïnals del barri. Als inicis, però, no tenia el pes social que té ara i els membres de l’entitat es limitaven a organitzar la festa major i a millorar l’enllumenat, tasca que els va donar el sobrenom de “bombilleros”.