Una infermera ajuda una dona a posar-se una mascareta
Imatges de Francisco Àvia_Hospital Clínic

(ACN) L’investigador Oriol Mitjà ha afirmat que la situació en relació amb la covid-19 és “bastant estable” però ha alertat que és una evidència que hi haurà una segona onada a la tardor. En declaracions a RAC1, ha alertat que si no es fa res serà “molt més greu”. “Hem experimentat només una petita fracció del que el virus pot fer”, ha manifestat.

Mitjà ha apuntat que els factors climatològics i les mesures de seguretat han contribuït que el virus “retrocedeixi” i ha destacat la importància de fer les coses bé durant l’estiu perquè el segon brot comenci més tard. De cara a aquesta segona onada, ha apuntat que s’hauran de fer “estratègies de distanciament intermitent” que inclouran confinaments però que podrien ser per zones segons si es fa “cirurgia grossa o fina”.

El virus manté la capacitat de transmissió

Mitjà ha assegurat que no es pot estar tranquil, tot i que el virus hagi donat “una mica de treva”, ja que la majoria de la població continua sent susceptible a la covid-19. “El virus té la mateixa capacitat de transmissió i letalitat“, ha declarat. Ha afegit que el fet que no hi hagi tantes reunions en espais tancats també està afavorint la reducció dels contagis i ha explicat que ara per ara on s’ha d’anar amb més atenció és en espais tancats on la respiració és més ràpida com gimnasos, concerts o grans esdeveniments i on el risc de contagi és 20 vegades superior.

Ha afegit que hi ha epidemiòlegs que apunten que la segona onada pot ser “dolenta” perquè començarà més aviat i tindrà un recorregut més llarg. Per això, ha destacat les “lliçons a aprendre” de la situació viscuda, quan ha criticat que no hi havia criteris estandarditzats per establir com actuar.

Les escoles, al setembre

Mitjà s’ha mostrat favorables a obrir les escoles al setembre “però amb les precaucions necessàries“, ja que ha assegurat que els nens també són portadors dels virus però “menys susceptibles” de transmetre’l i desenvolupar la malaltia.

Pel que fa a l’obertura de fronteres, ha indicat que l’arribada de gent aliena a determinats territoris on la incidència ha estat baixa –com és el cas de Mallorca– deixa aquests territoris “en una situació pitjor de cara a la tardor perquè el punt de partida és pitjor”.