La plataforma veïnal Sarrià Respira, impulsada per cinc entitats del barri, com l’associació de veïns del barri, proposa que Sarrià es converteixi en una ZUAP, una zona urbana d’atmosfera protegida. Per fer-ho possible, l’objectiu principal seria el de reduir la contaminaciómillorar la qualitat de vida del veïnat.

Entre les accions, hi hauria la implementació d’una mobilitat més sostenible potenciant el transport públic i limitant-hi el vehicle privat, augmentar els camins escolars, crear més carrils bici i zones verdes.

Més que una superilla

La ZUAP té un plantejament més ampli que el d’una superilla, ja que no només engloba uns quants carrers sinó que es tracta d’una àrea més amplia, en aquest cas proposen que sigui tot el barri de Sarrià. Ciutats com Terrassa ja l’han aplicada al seu municipi, així com també Pontevedra. Aquesta mateixa iniciativa també es pot veure a Berlín o Londres.

Barri d’escoles i hospitals

Segons la plataforma Sarrià Respira, el problema principal de contaminació està provocat per les vies principals del barri: la ronda de Dalt, el passeig de la Bonanova, la via Augusta i l’avinguda de J. V. Foix. Molts vehicles s’hi acumulen per dirigir-se cap als centres de salut i les escoles i universitats de Sarrià, que forma part del districte de Sarrià – Sant Gervasi, un dels que concentra més centres educatius de tot Europa.

Conèixer la qualitat de l’aire, un primer pas

La primera acció de la plataforma ha estat conèixer la qualitat de l’aire d’un dels punts negres del barri, la cruïlla entre el passeig de la Bonanova i la via Augusta, amb un control de contaminació mòbil. Ara, amb les dades a la mà, el seu pròxim objectiu és millorar aquest aire al més aviat possible. Per això volen que veïns, escoles del barri, Ajuntament i TMB creïn un pla d’acció conjunt.