Els familiars de les persones grans que viuen en residències han portat aquest dimarts el seu malestar al Palau de la Generalitat. La Coordinadora de Residències 5+1 s’ha concentrat a la plaça de Sant Jaume per reclamar un pla de xoc urgent per millorar la situació als geriàtrics, i una de les seves portaveus, María José Carcelén, ha entrat a Palau per traslladar les demandes personalment al cap de l’executiu català, Quim Torra, que l’ha rebuda durant un quart d’hora.

L’entitat assegura que la crisi del coronavirus ha posat al descobert les insuficiències dels geriàtrics i demana que es preparin mesures per a un possible rebrot de la pandèmia. Per això reclama als partits polítics amb representació al Parlament que presentin una proposta de resolució sobre residències de gent gran perquè es debati al ple de la cambra catalana abans que acabi el període de sessions.

L’entitat vol, per exemple, que no es cobreixin les places que han quedat vacants durant la crisi del coronavirus fins a aconseguir que els centres tinguin habitacions individuals per fer un bon aïllament si es torna a donar el cas, i minimitzar així el risc de contagi. També vol modificar la ràtio dels gericultors fins a un màxim de quatre persones per cada un, i disposar de servei mèdic i d’infermeria les 24 hores del dia.

Pel que fa a material, creu que és indispensable que les residències tinguin electrocardiograma, disposició d’oxigen i la possibilitat de fer tractaments endovenosos. I, sobre el model, assegura que cal revertir la privatització de les residències, perquè “és l’única manera d’evitar l’especulació amb els drets d’ancians i dependents”. La coordinadora ha reclamat millores urgents a les residències des de l’inici de la pandèmia per coronavirus.