Atac centre LGTBI
Imatge: CDR Sant Antoni

L’atac homòfob del mes de gener al nou Centre LGTBI de Barcelona ha quedat impune. La Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació ha arxivat provisionalment les diligències per investigar els fets després que no se’n hagi pogut determinar l’autoria. La investigació es va obrir arran de la denúncia que va presentar l’Ajuntament a la Fiscalia.

Segons fonts policials consultades per betevé, la Guàrdia Urbana ha aportat al ministeri públic la imatge recollida per sis càmeres de seguretat del voltant -en total n’hi ha 12, tot i que sis no funcionen- però no han aportat cap visió dels autors. També s’ha pres declaració a un testimoni que va veure dos homes encaputxats al voltant del centre, però tampoc no els ha pogut identificar. Paral·lelament, es va demanar als Mossos que investiguessin la grafologia de les pintades que es van fer a la façana per si això ajudava a saber-ne l’autoria.

Cap d’aquestes investigacions, no ha permès identificar els autors de l’atac i la fisclia ha decidit arxivar provisionalment la investigació. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha posat en valor els “esforços” del consistori perquè fets com aquest no “quedin impunes”. De fet, anuncia que s’ha instal·lat una càmera de seguretat a la seu del centre LGTBI per prevenir atacs futurs, ja que fins ara no en tenia.


El nou Centre LGTBI s’acabava d’inaugurar feia només una setmana quan va aparèixer ple de pintades amenaçadores amb missatges com “esteu morts” i el símbol de la creu celta nazi. Durant l’atac també es van trencar els vidres de la porta d’entrada amb una pedra de grans dimensions i s’hi va encastar una tanca. El centre no disposa de càmeres de seguretat que enregistressin els autors de l’atac i es confiava que les càmeres dels establiments dels voltants haguessin pogut captar imatges de l’incident.

Entitats LGTBI denuncien impunitat

Quan es va produir l’atac va haver-hi una condemna unànime tant de les institucions -de la mateixa alcaldessa, Ada Colau- com també d’entitats i dels veïns del nou Centre LGTBI de Sant Antoni, que van penjar desenes de missatges de suport als vidres de la façana. De fet, l’Ajuntament va assegurar que no permetria que aquests fets quedessin impunes.

Des de l’Observatori contra l’Homofòbia, que també va denunciar l’atac, consideren “molt greu” el sentiment d’impunitat que genera el fet que la Fiscalia hagi arxivat les actuacions sobre l’atac. A més, alerten d’un repunt d’aquest tipus d’agressions homòfobes. Segons el portaveu de l’Observatori, Eugeni Rodríguez, des de principis del 2019 ja s’han produït 17 casos a Barcelona i 33 a tot Catalunya.

També la Federació de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya ha reclamat justícia, que aquestes agressions no quedin impunes i ha reclamat que es continuï investigant l’atac.