La Creu Roja admet que les poc més de 1.000 places que té l’entitat a Barcelona per acollir els refugiats que tot just arriben a la ciutat no són suficients per atendre la demanda. “Davant de la saturació, hem de fer tria segons la vulnerabilitat, i es queda gent fora”, admeten fonts d’aquesta entitat a betevé. Un d’aquests casos és Ana Méndez, una refugiada veneçolana amb dos menors a càrrec que, tot i haver començat els tràmits de sol·licitant d’asil, no ha rebut l’allotjament previst.

Méndez va arribar a Barcelona el divendres 1 de març i va passar el seu primer cap de setmana a Barcelona en un hostal proporcionat pel SAIER, el Servei d’Atenció als Immigrants, Emigrants i Refugiats de l’Ajuntament. Aquell mateix dia va iniciar els tràmits per ser reconeguda com a refugiada i, segons el reglament previst, havia de rebre un allotjament durant l’anomenada fase 0 d’acollida.

 

L’Estat espanyol té les competències d’acollida de refugiats, i la Creu Roja en té concertada la gestió. L’entitat, però, admet que a l’àrea de Barcelona no té places suficients: “Lamentem la situació profundament i ens preocupa moltíssim”, admeten, per afegir que en les darreres setmanes aquesta situació, com en el cas de Méndez, s’ha donat també en adults amb menors a càrrec.

L’hospital de campanya, al rescat

Després d’esgotar els dos dies d’allotjament a l’hostal i en veure que es quedava al carrer amb els seus dos fills, de set i 11 anys, l’Ana va decidir anar a la parròquia de Santa Anna. Allà va coincidir amb una família voluntària que fins a aquest dilluns l’ha acollit a casa seva. Els seus dos fills, però, encara no estan escolaritzats i durant aquests dies voluntaris d’aquesta església han ajudat la mare a tenir-ne cura.