Agents de la Guàrdia Urbana custodien, almenys durant una setmana, les tres escoles Joan Roca que hi ha a la ciutat. La decisió s’ha pres en una reunió entre, d’una banda, els actuals gestors dels centres educatius, les AMPA, el professorat i la direcció i, de l’altra, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Ajuntament. La trobada s’ha celebrat a la seu del districte de Sant Martí i s’ha allargat poc més de dues hores.

Segons Berta Ortega, presidenta de l’AMPA de l’Escola Joan Roca Guipúscoa, els gestors actuals ─els fills de Joan Roca─ seguiran controlant les escoles, i totes les parts es tornaran a reunir de nou la setmana vinent per prendre mesures definitives i evitar que es produeixin més incidents. Així ho ha subscrit Josep Gonzàlez-Cambray, president del Consorci, que ha assegurat que la prioritat és “garantir l’escolarització” dels alumnes després de constatar, ha dit, que darrere els centres “hi ha un bon projecte educatiu”.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, també ha estat present a la trobada. Ha apuntat que l’objectiu del consistori és treballar conjuntament amb la resta d’actors i garantir, per sobre de tot, la seguretat dels nens i nenes i la tranquil·litat de les famílies.

Treva als cinc anys de litigi familiar

Amb tot, s’ha aconseguit un període de treva als cinc anys de litigi familiar en el control de les escoles Joan Roca, que ha arribat als tribunals. Aquest diumenge els esdeveniments es van accelerar perquè el propietari dels equipaments, apartat de la gestió, va entrar-hi a la força amb una empresa de seguretat privada. Ho va fer en contra del parer dels seus fills. Les famílies i els docents es van concentrar davant dels tres centres en una mobilització espontània. Malgrat les turbulències, aquest dilluns al matí els alumnes han pogut tornar a classe.

L’origen del conflicte

La batalla per la gestió dels tres centres educatius ve de lluny i l’origen, segons famílies i personal, són les decisions arbitràries i el mal comportament del propietari, Joan Roca. Des del 2012 denuncien assetjament i coaccions a les mestres: els feien anar vestides amb faldilla i talons. També, diuen, va ser l’autor d’acomiadaments injustificats i, a banda, l’acusen de mala gestió econòmica.

Roca va ser destituït del càrrec el 9 de gener per un jutge que va decretar mesures cautelars per evitar que interferís a la sala de màquines de les escoles fins que no hi hagi una sentència ferma. Els fills es van fer càrrec de la gestió del complex educatiu. Els tres centres afectats sumen més de 2.000 alumnes i un equip de 200 professors.