colau

(Agències) La jutgessa ha arxivat la causa que va obrir a l’exalcaldessa de Barcelona Ada Colau arran de dues denúncies que l’acusaven de delictes d’odi i prevaricació per suspendre les relacions de l’Ajuntament amb Israel, al febrer, en protesta per la seva política amb Palestina.

En un escrit, al qual ha tingut accés EFE, la titular del Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona descarta que el decret de Colau suposés una “incitació directa o indirecta a l’odi” contra el poble israelià i que l’exalcaldessa no tingués competències per acordar la suspensió de relacions amb Israel.

Els motius de la denúncia

La investigació es deriva d’una querella presentada pels advocats Francesc Jufresa i Ferran Grases, i d’una denúncia d’Acció i Comunicació sobre l’Orient Mitjà (ACOM), després que Colau decretés suspendre temporalment les relacions amb Tel-Aviv i l’agermanament amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza, que l’exalcalde Joan Clos va aprovar el 1998.

Els denunciants mantenien que Colau havia incorregut en un delicte d’odi a la carta que va enviar al primer ministre israelià i l’ambaixada d’Israel exposant que l’Ajuntament suspenia temporalment les relacions amb el país per la política d’annexió de territoris i la violació de drets humans contra la població palestina.

“No encaixen en el delicte d’odi”

Tot i això, la magistrada considera que, “sigui políticament oportuna o no la comunicació a les autoritats israelianes en relació amb el conflicte amb Palestina”, es tracta de “consideracions” en relació amb Israel i les seves institucions oficials que no encaixen en el delicte d’odi.

Sobre les relacions de cooperació entre les dues ciutats hi ha intervingut l’alcalde en representació de Barcelona, ​​assenyala la magistrada, que conclou que la decisió de Colau és “una qüestió de caràcter polític que caldrà valorar a través dels mecanismes propis de l’activitat municipal”.