L’Ajuntament de Barcelona ha suspès temporalment les relacions institucionals amb l’Estat d’Israel i totes les institucions oficials del país, inclòs l’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv. L’alcaldessa, Ada Colau, ho ha anunciat aquest dimecres després de reunir-se amb les entitats impulsores de la iniciativa ciutadana Barcelona amb l’apartheid, no; Barcelona amb els drets humans, sí, de suport al poble palestí, que han recollit més de 4.000 signatures i el suport d’un centenar d’entitats.
La decisió s’ha pres a través d’un decret d’alcaldia i no està previst portar-la a votació al plenari. Colau ha enviat una carta al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en què li comunica la suspensió de les relacions institucionals: “No puc romandre impassible davant la vulneració sistemàtica dels drets bàsics de la població palestina”. L’alcaldessa ha apuntat que diferents veus internacionals han descrit la situació que pateix el poble palestí com a “apartheid”.
“Una decisió complicada i difícil”
Ada Colau ha admès que la decisió de suspendre les relacions amb Israel és “complicada i difícil”, perquè “Barcelona és una ciutat compromesa amb la fraternitat i la pau”. Tot i això, ha matisat que no es trenca res i que espera que la suspensió sigui temporal i contribueixi a la reflexió. “Cal fer un gest contundent per convidar a treballar per la pau”, ha dit l’alcaldessa, que ha sentenciat que “és intolerable seguir normalitzant l’apartheid”.
“No és una discriminació contra la població jueva”
En una compareixença, l’alcaldessa ha afirmat que la suspensió temporal de relacions amb Israel “no és en cap cas una discriminació contra la població jueva”. “És la crítica a un govern, no a un poble ni a una religió”, ha apuntat Colau, que ha assegurat que l’Ajuntament estarà al costat de totes les entitats jueves de Barcelona a l’hora de denunciar qualsevol acte d’antisemitisme o discursos d’odi.
Gairebé 25 anys d’agermanament
L’Ajuntament de Barcelona es va agermanar amb Tel-Aviv i Gaza el 1998, pocs anys després de la signatura dels Acords d’Oslo (1994), que havien de portar la pau a la regió. 25 anys després, però, als territoris de Palestina hi segueix havent violència i vulneracions dels drets humans i per això, la comunitat palestina i entitats compromeses amb la defensa dels drets humans en aquest territori han reivindicat llargament suspendre les relacions amb Israel. De fet, el síndic de greuges de Barcelona també els havia donat suport públicament.
Al ple del gener, es va tombar una proposició de Ciutadans que demanava mantenir l’agermanament amb Tel-Aviv, que va ser rebutjada amb els vots en contra de BComú i ERC i l’abstenció del PSC. Tot i això, el PSC ha considerat “un gravíssim error” l’anunci fet aquest dimecres per l’Ajuntament i ha assegurat que portaran al ple una proposta per restablir l’agermanament.