L’Ajuntament de Barcelona ha condemnat les accions terroristes de Hamas contra la població israeliana i ha reivindicat el dret d’Israel a defensar-se “evitant danyar la població palestina”. Ho ha fet a petició del Grup Municipal del PP, amb el suport del govern del PSC, TriasxBCN i Vox en la Comissió de Presidència. En canvi, BComú i ERC han estat molt crítics perquè el text no inclou cap condemna “als crims de guerra contra el poble palestí”.

La proposició ha afegit una esmena del PSC que apunta que “el dret a defensar-se d’Israel ha de respectar els límits del dret internacional humanitari” i afegeix que s’ha d’evitar danyar la població civil palestina no combatent i especialment la infància, uns aspectes que no tenia el text original.

El govern reivindica “la centralitat però no l’equidistància”

El govern socialista ha defensat que Barcelona tingui un paper de centralitat com a ciutat de diàleg i pau. El comissionat de Relacions Internacionals, Pau Solanilla, ha reconegut que en una situació com aquesta “qualsevol declaració institucional o prec és imperfecte per naturalesa”, però ha defensat que “centralitat no vol dir equidistància”. 

Per la seva part, el popular Juan Milián ha dit que “no podem ser una de les poques grans ciutats europees que mirin cap a un altre costat quan Israel ha estat atacada pel terrorisme de Hamas“. TriasxBCN també li ha donat suport i la regidora Victòria Alsina ha considerat que “no es pot dubtar quan hi ha un atemptat d’aquest tipus”. Finalment, Vox ha acusat l’esquerra d'”antisemitisme preocupant”.

BComú i ERC reclamen condemnar també els atacs a Gaza

“Nosaltres condemnem els atacs terroristes de Hamas, però també els crims de guerra que pateix la població palestina a mans d’Israel“, ha dit la regidora dels comuns Jessica González, que ha criticat l’aprovació de la proposició del PP tot just l’endemà de l’atac a un hospital a Gaza. De fet, ha presentat un prec que el govern ha acceptat en aquesta línia. La portaveu d’ERC, Elisenda Alamany, ha etzibat que “no podem permetre que governs democràtics portin a terme pràctiques poc democràtiques” i ha recordat que la meitat de la població de Gaza són infants.