cua vacunació Fira Barcelona
Foto: ACN

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, s’ha mostrat favorable a implantar mesures que plantegin la vacuna com un avantatge. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Trilla s’ha referit a les mesures implantades a França, que prohibeixen l’entrada als restaurants a les persones no vacunades o sense PCR negativa. Considera que aquí aquest tipus de mesures no són necessàries, perquè hi ha una bona acceptació de la vacuna, “i no serien un factor especial per incentivar la gent”. En canvi, “França és un dels països més descreguts d’Europa amb les vacunes”, assegura.

Els vacunats, sense cues als aeroports o als concerts

Més que castigar, Trilla aposta perquè els vacunats rebin incentius, per exemple, als aeroports, on no hagin de fer cua. “Això és com dir: miri, pot anar pagant per la caixa o per teletac”, explica. El cap d’Epidemiologia del Clínic també creu que podria funcionar en determinats esdeveniments de masses, com ara concerts en espais tancats, on estar “ben vacunat” podria funcionar com un incentiu per accedir-hi.

Incentius per als vacunats als EUA: des d’una cervesa a un milió de dòlars

On més han desenvolupat les polítiques d’incentius perquè la població es vacuni és als Estats Units. Les maneres d’incentivar els ciutadans, però, són molt diferents segons l’estat. Per exemple, a Nova York els que es vacunen reben entrades per al beisbol, per veure els Yankees o els Mets, o transport públic gratuït. A Nova Jersey, si demostres que has rebut almenys una dosi, pots obtenir una cervesa gratuïta en una de les 12 fàbriques de cervesa locals. I a Maryland, als funcionaris estatals vacunats se’ls premia amb 100 dòlars. El cas més curiós, però, és a Ohio, on el governador va anunciar un sorteig setmanal per valor d’un milió de dòlars.