Els CDR antifeixistes s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume en motiu de la visita del líder del partit d’extrema dreta Vox, Santiago Abascal, a Barcelona per celebrar el Dia de la Constitució. A través de les xarxes socials, havien fet una crida a acudir a les 10 h davant l’Ajuntament per impedir la manifestació dels simpatitzants d’ultradreta que havien convocat a les 12 h davant dels ajuntaments de tot Espanya.

Amb els accessos de la plaça de Sant Jaume completament blindats pels cossos policials, unes 150 de persones de signe antifeixista s’han aplegat al carrer de Jaume I amb l’objectiu d’accedir-hi. Com que no ho aconseguien, a les 11.30 h s’han desplaçat fins al carrer de la Llibreteria, paral·lel al que estaven, però els Mossos d’Esquadra els han tallat igualment l’accés amb un cordó policial. Aquesta situació ha produït moments de tensió entre els agents i els manifestants antifeixistes.

Finalment, els manifestants han optat per dividir la manifestació entre al carrer de Jaume I i de la Llibreteria. Els concentrats han llançat alguna llauna i algun petard, i han picat contra les persianes de les botigues mentre es desenvolupava l’acte. Un cop ha acabat, s’han produït de nou moments de tensió amb la policia catalana, ja que estaven separant els antifeixistes dels simpatitzants del partit ultradretà. Després, un grup de manifestants antifeixistes han avançat en direcció a la Rambla, punt on els Mossos han identificat una dotzena de persones.

Un grup d'antifeixistes intenten accedir a la plaça de Sant Jaume per impedir la concentració de simpatitzants del partit ultradretà Vox

Dins la plaça, Vox es mobilitza

A l’interior de la plaça, amb el lema “En defensa de la legalidad constitucional”, Vox ha organitzat un acte per celebrar el dia de la Constitució en què s’han aplegat uns 200 simpatitzants del partit ultradretà, segons la Guàrdia Urbana. En l’acte, hi ha participat el candidat de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, així com el president del partit Santiago Abascal. L’any passat també van participar a la manifestació juntament amb el PP.

Abascal ha entrat aclamat a la plaça de Sant Jaume i, fins i tot, ha donat la mà a diversos assistents. En l’acte, el líder del partit ultradretà ha aprofitat per fer un crit d’alerta i advertència al Govern espanyol. Asseguren que estan aprofitant la pandèmia per carregar-se drets i llibertats, així com per imposar una “agenda ideològica”. Per això, ha fet una crida per combatre contra un Govern espanyol “il·legítim”.

A l’acabar l’acte, diversos simpatitzants de Vox s’han intentat acostar fins al punt on hi havia la concentració antifeixista. Allà s’hi han pogut sentir crits contra els antifeixistes, així com s’ha vist gent fent la salutació feixista. Una estona més tard, els Mossos d’Esquadra han detingut a la plaça de Catalunya dues persones que tenien prohibida l’assistència en concentracions a la via pública. Segons el regidor en Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, es tracta de dues persones que prèviament havia identificat la policia catalana per “exaltació del nazisme”.

Diversos dirigents nacionals de Vox a Catalunya han participat aquest 6 de desembre en actes commemoratius. El líder de la formació ultradretana és a Barcelona, mentre que el diputat Juan José Aizcorbe ha estat a Girona i la diputada Macarena Olona, a Tarragona.