Un equip d’investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) de Barcelona ha demostrat per primera vegada que un antibiòtic que ja és al mercat alenteix el creixement del tumor de mama més agressiu si es combina amb quimioteràpia. Es tracta del linezolid, un antibiòtic que es fa servir contra determinades infeccions. L’estudi, publicat a la revista ‘Molecular & Cellular Proteomics’, mostra que aquest fàrmac suprimeix la taxa d’augment del tumor.

L’objectiu: combatre la metàstasi i la resistència al tractament

Matilde Lleonart, cap del grup d’Investigació Biomèdica en Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR, explica que fins i tot “podria haver-hi més antibiòtics” que ho aconsegueixin. El principal obstacle per curar el càncer és l’aparició de metàstasi i la resistència als tractaments actuals. Precisament les cèl·lules mare de càncer (CSC, de l’anglès “cancer stem cells”) són les responsables del creixement del tumor, estan implicades en la metàstasi i han creat resistència. A banda, també hi ha altres cèl·lules resistents als tractaments que mantenen el tumor.

Els investigadors es van fixar justament en això: en descobrir les proteïnes que provoquen la resistència i que tenen en comú unes cèl·lules amb altres per desenvolupar aquesta capacitat. Amb les proves, van documentar que ambdues depenen del mitocondri per sobreviure (els dona energia) i que l’antibiòtic linezolid indueix la disfunció mitocondrial.

Amb tot, segons Lleonart, l’estudi situa “les mitocòndries en el punt de mira de les teràpies contra el càncer i els antibiòtics com a agents efectius per combatre les CSC i les cèl·lules resistents”. Actualment hi ha almenys un parell de grups d’investigació a escala internacional que estan treballant en aquesta línia. De confirmar-se l’efectivitat d’aquesta teràpia en éssers humans s’obriria una nova via de tractament contra el càncer que, segons les dades publicades pel Departament de Salut, cada any augmenta en número de persones afectades.