L’Hospital del Mar ha posat en marxa una nova tècnica per a les pacients amb càncer de mama. Es tracta d’una teràpia intraoperatòria que permet extreure el tumor del pit a les pacients i fer-los el tractament de radioteràpia dins mateix del quiròfan. Això permet que les pacients facin moltes menys visites a l’hospital, ja que les quatre setmanes necessàries per a la quimioteràpia convencional es converteixen en només 20 minuts més d’estada al quiròfan.

L’equip d’oncòlegs i radioterapeutes de l’Hospital del Mar treballen conjuntament durant l’operació d’una pacient amb càncer de mama. Fins ara, s’extreia el tumor del pit a través d’una operació i, després de cicatritzar la ferida, la pacient rebia el tractament de radioteràpia. Amb la nova tècnica, s’aplica el tractament durant l’operació.

Segons la coordinadora de la unitat funcional de càncer de mama de l’hospital, Maria del Mar Vernet, cal que els dos equips de metges es coordinin. A part d’una comoditat per a la pacient, la nova tècnica dona l’oportunitat a l’equip de radioteràpia de precisar molt més la zona d’interès per radiar-l i evitar irradiar el cor o el pulmó.

L’Hospital del Mar és un dels centres pioners que utilitzen la immunoteràpia per tractar el càncer. L’equip investigador ha rebut 200.000 dòlars del Cancer Research Institute dels Estats Units per estudiar-ne el percentatge d’eficàcia. Volen que arribi al 20 o 30 %, xifres que ja s’han aconseguit quan la tècnica s’aplica a càncers de pulmó o melanoma.