Amb la pandèmia, els espais exteriors com ara els parcs s’han convertit en llocs essencials per sentir-nos una mica més lliures. Amb el curs després del confinament, l’Institut Vila de Gràcia ha començat a fer algunes de les seves classes d’educació física al Turó Parc. Un espai que ofereix als alumnes de secundària un indret idoni per practicar ioga i meditació. Una classe encara poc convencional als centres educatius, tot i ser molt útil per relaxar-se per a persones de totes les edats.

Desconnectar d’estar connectats

“A mi em costa relaxar-me i amb el ioga i la meditació em relaxo una mica“, explica Edilson Leon, alumne de 4t d’ESO de l’Institut Vila de Gràcia. El seu company Hugo Basso ho corrobora. “A mi em serveix per desconnectar, perquè entre els estudis i la covid estem molt estressats mentalment. A més, sempre estem amb el mòbil, llegint i la ment se’ns sobrecarrega molt. És una manera d’escapar una miqueta”.

Alumnes més tranquils

La idea va ser de la professora d’educació física Alba Marquina, que després del confinament del curs passat, va veure la necessitat dels adolescents de sortir del centre educatiu i anar a un entorn més verd i natural. “Els alumnes estan encantats perquè els agrada sortir. Se’n recorden del que era estar tancats a casa, i quan venen aquí se senten més tranquils i més alliberats”, explica la docent.

D’altra banda, els alumnes també han agraït que en algunes classes d’educació física se substitueixin els esports tradicionals per sessions de relaxació. “Sempre es practiquen molt els esports de córrer, de contacte, de grup, i també està molt bé fer coses de meditació i introspecció“, explica l’alumna Marina Rodríguez.

Una eina per recuperar la calma

L’encarregada de fer la meditació després de la pràctica del ioga ha estat Cristina Accarino, que fa molts anys que practica aquesta disciplina en auge a casa nostra.

Accarino ha vist una reacció molt positiva per part dels adolescents. “Centrant-se en la respiració s’adonen que la ment es pot calmar i que la poden controlar. Això és molt bo perquè quan estan nerviosos o amb ansietat ho poden fer i amb la pràctica cada vegada costa menys”, explica. “L’objectiu és que els alumnes tinguin un benestar, que se sentin a gust amb ells mateixos, i que tinguin recursos a la vida per afrontar situacions diverses”, afegeix l’Alba Marquina, de Institut Vila de Gràcia.