L’ONG Amnistia Internacional (AI) denuncia que s’han vulnerat cinc drets humans bàsics dels avis i àvies que estan en residències de gent gran, des que va començar la pandèmia del coronavirus. En concret, un informe publicat per AI —després d’analitzar casos concrets a Catalunya i Madrid— assegura que s’han vulnerat els drets següents:

  • Dret a la vida.
  • Dret a una mort digna.
  • Dret a la salut.
  • Dret a la vida familiar i privada.
  • Dret a la no discriminació.

Aquest darrer dret fa referència a les instruccions dels Departaments de Salut corresponents per no derivar als hospitals els avis malalts de coronavirus més grans. De fet, l’informe d’Amnistia cita el document de Salut —que va avançar betevé al març—, desaconsellant l’ingrés a l’UCI dels majors de 80 anys.

Salut “llegirà bé l’informe”

A més a més, l’investigador d’AI Ignacio Jovits avisa que “aquests protocols no han passat només en la primera onada”, sinó que segueixen vigents a Madrid i Catalunya, i per això l’ONG reclama canvis als departaments de Salut. Precisament, preguntada per la denúncia d’Amnistia Internacional, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha avisat que “llegirem bé l’informe”.

Pel que fa als protocols durant la segona onada, Vergés ha assegurat que “ens hem preparat molt diferent” perquè la Generalitat “aprenem dels errors i d’allò que no sabíem en aquell moment i que ara sabem”. Des de l’Ajuntament, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha fet seves les crítiques d’Amnistia Internacional i ha posat tota la responsabilitat a l’esquena de la Generalitat.