El govern de la Generalitat ha assegurat que Catalunya està preparada per començar a vacunar contra la covid a princpis del 2021. El vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han visitat aquest divendres la seu central del Banc de Sang i de Teixits que es convertirà en un punt central de distribució i emmagatzematge de la vacuna.

Aquest equipament habilitarà quatre ultracongeladors exclusivament per a les vacunes de Pfizer, les primeres que arribaran a Catalunya, i que s’han de conservar a -70 ºC. Aquests ultracongeladors “poden conservar centenars de miles de dosis”, segons ha explicat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. A banda d’aquesta infraestructura, Salut assegura que al darrere hi ha dècades d’experiència en vacunacions. Un exemple, la campanya de vacunació de la grip d’aquest any, que ja ha administrat 1.400.000 dosis en només cinc setmanes.

Les vacunes són segures

Salut preveu que durant el primer trimestre arribin a Catalunya 900.000 dosis que serviran per vacunar entre 450.000 i 470.000 persones (s’han d’administrar dues dosis de la vacuna). Un cop arribin les de Pfizer, les segones a arribar seran les vacunes de Moderna, i la tercera la d’AstraZeneca.

La vacuna serà gratuïta i no serà obligatòria. “A priori” no es podrà triar quina vacuna s’administrarà a cadascú. Des del govern, però, insisteixen que totes les vacunes que s’administraran són segures. “Hem d’aconseguir trencar les reticències de certs sectors que diuen que no són fiables”, ha reclamat Vergés. Per la consellera la vacuna és “la llum al final de túnel”, però també demana no abaixar la guàrdia fins que entre un 60-70 % de la població estigui vacunada.

Pel que fa a l’eficàcia de les vacunes, són capaces de produir una immunitat alta, només una setmana o dues després de rebre la dosis. Aquesta immunitat dura entre 16 i 18 mesos, segons els resultats dels estudis d’altres virus similars, el que podria fer que fos necessària una revacunació més endavant.