Ja és a punt el dinar de Nadal que cada any organitza l’entitat Amics de la Gent Gran per a totes aquelles persones que viuen soles i no tenen l’escalf d’un entorn familiar i d’amics. L’any passat no el van poder celebrar per la pandèmia i enguany en tenen moltes ganes. Els ofereixen atenció a través de diferents serveis al llarg de tot l’any, però quan arriben aquestes festes s’encarreguen especialment de reforçar les trucades i visites. També envien lots de Nadal a aquelles persones que pel seu estat de salut no els és possible desplaçar-se o reunir-se amb gent.

La Pilar, tot un exemple del que aconsegueix la feina d’Amics de la Gent Gran

La Pilar fa només dos mesos que forma part d’Amics de la Gent Gran. En aquest temps, diu, li ha canviat la vida radicalment. L’entitat li ha ofert assistència i recursos, però el que ella valora més és la part humana. La companyia d’en Xavi, el voluntari que l’acompanya, i la il·lusió de tenir plans i motius pels quals animar-se i viure l’han fet revifar.

En Xavi passa amb ella un parell d’hores un dia a la setmana. Explica que el que més fan és xerrar. També aprofita per treure-la de casa, ja que sap que la resta de dies no surt massa. Comparteixen riures, records, cançons que escolten a la tauleta i passejades. Han passat dos mesos des del dia que es van conèixer i la Pilar el considera família. Un gran amic o, fins i tot, com si fos un nòvio per al qual s’arregla quan sap que han quedat, assegura. Una altra persona, assistent d’Amics de la Gent Gran, li fa la compra i li arregla el pis.

El dinar de Nadal és ara un motiu més d’il·lusió i esperança. És una alegria per gaudir de la vida, després que quatre anys enrere es quedés vídua i, per la tristesa i soledat, deixés de fer tot allò que li agradava. El va deixar de celebrar. I des que en Xavi és a la seva vida, tot ha canviat tant que ja ha triat la roba que es posarà pel dinar i l’està preparant amb eufòria.

Un dinar de Nadal amb totes les mesures de seguretat

El que més preocupa a l’entitat, ara que el coronavirus encara no s’ha acabat, és la seguretat de les persones grans que formen part del col·lectiu i que assistiran a l’àpat. Tots estan vacunats de les tres dosis que els corresponen, i l’entitat s’encarrega de complir la resta de mesures. L’espai estarà delimitat, els assistents hi entraran esglaonadament i prèviament es dispensarà gel hidroalcohòlic i es prendrà la temperatura a tothom. Un cop garantides les mesures sanitàries, també tenen tot el que cal per gaudir d’un dinar de caliu i retrobament social, que per a molts serà el primer postpandèmia.