L’associació Amics del Castell ha marxat de l’espai que ocupava al Castell de Montjuïc. L’Ajuntament ha recuperat aquest matí els dos espais que l’entitat ocupava sense dret en l’edifici, on també s’ubiquen les oficines municipals de gestió del castell. A les 9 h d’aquest dijous s’ha executat l’ordre judicial segons la qual l’associació havia de desallotjar l’espai, que havia ocupat sense permís des de l’any 2015. La comitiva judicial s’ha trobat l’espai completament buit.

L’argument de l’expulsió, segons fonts municipals, és que l’entitat “no s’adiu amb l’enfocament cultural que vol tenir ara el castell, perquè té un discurs molt basat en la visió i la història militar”. El litigi judicial va començar va començar ara fa dos anys, tot i que les discrepàncies amb l’entitat es remunten quatre anys enrere. Des del 2015 el consistori no s’autoritzava un dels actes que any rere any feia l’associació: una missa el 19 de juliol, per commemorar el cop d’Estat contra la República que va fer entrar Barcelona a la Guerra Civil. El consistori va prohibir aquesta missa entenent que era un acte que contravenia la Llei de memòria històrica.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que el govern ha aconseguit l’objectiu de recuperar el castell per a usos exclusivament culturals i públics. El regidor de Drets de ciutadania, Jaume Asens, ha anat més enllà i ha assegurat que aquesta és aquest llançament completa l’acció de govern per recuperar la memòria històrica i fer fora el franquisme de les institucions. “Hem exhumat Franco de l’Ajuntament”, ha dit.

La intenció de reubicar l’associació ve de lluny.  L’Institut de Cultura de Barcelona fa temps que defensa la teoria de dotar d’usos culturals les instal·lacions del Castell de Montjuïc.