Era una paret grisa i avorrida, i s’ha convertit en tot el contrari. El mur intern del Centre de Justícia Juvenil Can Llupià és ple de color i dibuixos d’insectes i ocells. L’han estat pintant una seixantena de joves gràcies al projecte Traspassant Murs, organitzat per la Fundació Setba i l’artista de La Fura dels Baus, Marcel·lí Antúnez.

Joves pintant el mural al CEJ Can Llupià.

L’activitat no només els ha ensenyat a agafar el pinzell. Cada vinyeta de la pintura reflexiona sobre una temàtica diferent: la família, la cultura o fins i tot el món de les drogues, per exemple. Segons Armand Calderó, secretari de mesures penals, reinserció i atenció a la víctima, l’objectiu és millorar la conducta dels joves i apostar per una bona integració en la societat. “El que pretén és una transformació a través de l’art”, afirma.

El mur intern del centre, ple de color i dibuixos.

Antúnez és qui ha dissenyat el mural i ha estat al costat dels interns en tot moment. “Jo penso que la dificultat de qualsevol dels nois que passa per aquí és molt gran i la solució pràctica moltes vegades és difícil. Tanmateix, la possibilitat de ser una persona creativa i d’imaginar-te el teu propi món és una sortida de les possibles”, explica.

El mural, dedicat a alguns menors que migren sols

Alguns dels nois que hi ha a Can Llupià i que han participat en el projecte són menors estrangers que han viatjat sols a Barcelona des de l’Àfrica. I per això, l’artista els ha dedicat una vinyeta: mostra el periple d’una mosca que travessa el Mediterrani amb dificultats fins a arribar aquí, on encara se’n trobarà més.