Aquest és el lloc on l'associació Amigos del Castillo volia celebrar una missa en honor als caiguts de la Guerra Civil. Ho volien fer el proper diumenge, tal com han fet des que es va instaurar el franquisme en dates properes al 18 de juliol, dia de l'aixecament militar. L'Ajuntament ha decidit no acceptar la petició per dos motius. El primer, la data; i el segon, el lloc. Aquesta commemoració no protegeix, diuen, la memòria històrica de totes les víctimes de la guerra. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "Tan el dia de l'alçament com el dia de la victòria són dues dates problemàtiques. Nosaltres entenem i així els hem comunicat a aquesta assoaiació que si realment la missa és per tots els morts de la guerra cívil podrien triar qualsevol data de l'any" D'acord amb la llei, les administracions públiques no poden commemorar l'aixecament militar, ni tampoc la dictadura. Des del consistori s'ha ofert a l'associació celebrar aquest homenatge un altre dia i a un altre lloc, sense la seva col·laboració.

Segons ha explicat el tinent d’alcalde i president de l’ICUB, Jaume Asens, el lloc escollit, el Castell de Montjuïc, “no és un espai qualsevol”, ja que allí va estar ubicat un monument als caiguts i hi van haver afusellaments. Ha afegit que la missa es pot fer qualsevol altra dia, no precisament, la data que coincideixi amb l’aniversari de l’aixecament militar a la ciutat. El consistori ha ofert a l’associació Amics del Castell, que ha convocat l’acte, celebrar la litúrgia “en un altre lloc i un altre dia”.

Per la data i l’espai escollits, l’Ajuntament considera es tracta d'”un acte d’exaltació” i que celebrar aquest dia la missa podria contravenir les disposicions de la llei de la memòria històrica, que estableix que les administracions públiques no poden realitzar mencions commemoratives de l’aixecament militar i de la repressió de la dictadura. Asens ha afirmat que la missa es realitza des de 1940 i que havia estat autoritzada pels anteriors governs municipals.

Ha defensat que la missa podria tractar-se d’un “frau de llei” quan es presenta com una commemoració a tots els morts de la Guerra Civil que aparentment s’adequa a la legalitat. A més, ha assegura que han hagut queixes d’associacions de víctimes del franquisme en contra de l’acte.

El Comissionat de Memòria Històrica, Xavier Domènech, ha afegit que “la data triada, la de l’aixecament, no és gratuïta” i que l’objectiu de l’Ajuntament és “fer polítiques de memòria democràtica i abandonar memòries de la dictadura”. La finalitat envers el Castell de Montjuïc és potenciar la seva divulgació històrica i el seu coneixement i, per tant, considera que no és un “espai adequat” per celebrar aquest tipus d’actes.