llum blava urbana

(ACN) L’Ajuntament haurà de pagar 50.000 euros d’indemnització a la mare d’un jove mort l’any 2009 durant la detenció per part de la Guàrdia Urbana a la rambla de Guipúscoa, al barri de Sant Martí de Provençals. El jove, que havia begut i consumit drogues, es va donar molts cops amb els vidres del cotxe patrulla, que va acabar trencant.

La jutgessa que ha fixat la indemnització considera que el noi es va clavar cops voluntàriament, però responsabilitza els agents de no haver-lo immobilitzat correctament ni haver-lo calmat davant del seu estat d’agitació. Els sis agents implicats en la detenció tenen part de la responsabilitat, no penal i directa, però si patrimonial com a funcionaris públics que havien de tenir cura d’una persona custodiada. La magistrada els retreu que no apliquessin el protocol que obliga a cordar amb el cinturó els detinguts dins dels cotxes policials.

L’any 2013 l’acusació particular va aconseguir reobrir el cas argumentant que la mort de la víctima podria haver estat provocada per la violència i els maltractaments físics que presumptament va rebre per part dels agents.

El fets van tenir lloc el 18 d’abril del 2009. El noi va ser detingut després de resistir-se a dos agents de la Guàrdia Urbana. Dins del cotxe patrulla es va resistir molt, demanava ajuda a crits, i es va donar molts cops de cap i de peu fins que va trencar els vidres. Per això van avisar un segon cotxe patrulla. El van treure, el van reduir i va quedar inconscient. Tot seguit van avisar una ambulància. Tot i les tasques de reanimació dels mateixos agents i dels sanitaris, el noi va morir a l’Hospital Clínic a dos quarts de sis del matí.