Se’n parla poc, però és una xacra que existeix: a Barcelona hi ha dones sense recursos que pateixen pobresa menstrual, és a dir, no poden pagar-se els productes per a la regla perquè són massa cars. Afecta dones d’arreu i, per això, algunes entitats s’han proposat combatre-ho: l’Associació Cívica la Nau i l’ONG Banc Farmacèutic reparteixen 20.000 lots amb compreses, tampons i altre material d’higiene íntima.

Segons un estudi de l’Institut d’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), dues de cada 10 dones a Espanya tenen dificultats per adquirir articles de la menstruació. “Sembla mentida, però ens passem molts anys tenint el període […] És una despesa que, quan et falten els diners, és un problema important“, explica Emília Català, de La Nau. Voluntàries de l’associació han preparat els lots, que fan arribar a 300 entitats socials.

Lots pobresa menstrual
Desenes de lots amb material d’higiene íntima femenina al magatzem de La Nau

“Sovint cal recórrer a altres mitjans, com el paper higiènic”

Una d’aquestes entitats és L’hora de Déu, del Raval. A banda de repartir aliments perquè 1.700 persones tinguin un plat a taula, dimecres 30 de juny van oferir els productes menstruals als qui feien cua per omplir el carretó. La Carmen Hernández ho agraeix: “Les compreses són molt cares i no tenim diners per comprar-les“. Les seves netes no sempre en tenen a l’abast. “Recorren a altres mitjans, com el paper higiènic“, sentencia.

Pobresa menstrual Raval
Carmen Hernández recull aliments i el lot de material d’higiene íntima de La Nau

“Quan subministrem material, poden tenir millor cura de la higiene íntima. A més, és una despesa que elles no han d’assumir i compren més aliments per a la família, que ho necessiten“, relata Maite Santa Lucía, de L’Hora de Déu. La fita de tots plegats, però, va més enllà dels lots: La Nau i l’ONG Banc Farmacèutic insisteixen a reduir el 10 % d’IVA que encara pesa sobre tampons i compreses perquè, per a les dones, són productes de primera necessitat.