La Guàrdia Urbana passa a l’acció. Donat l’empitjorament de la situació epidemiològica arreu pel coronavirus, i a Barcelona en particular, l’Ajuntament ha advertit que “la fase d’informació i acompanyament ve ara acompanyada d’una fase de sancions“, que posen l’accent en la detecció de “males actituds com la ocupació de l’espai públic”, és a dir, dels botellots, ha explicat el tinent d’alcalde de seguretat, Albert Batlle.

La Guàrdia Urbana ha registrat 2.976 desallotjaments de l’espai públic el darrer cap de setmana i ha sancionat cinc locals per no haver tancat quan ja en tenien l’obligació, per a la qual cosa, Batlle ha concretat que “hem reforçat els dispositius per fer complir les normes, i si no es compleixen, se sancionarà“. En aquest sentit, el tinent d’alcalde de seguretat ha apel·lat a “la responsabilitat de la ciutadania” per fer complir amb la normativa, després d’un final de l’estat d’alarma en què “tots plegats ens hem relaxat”.

No fer pagar justos per pecadors

El tinent d’alcalde de seguretat, Albert Batlle, ha lamentat que “hi ha gent que ha fet molt bé les coses i ara està patint les conseqüències d’aquells qui no les ha fetes bé“. I dades en mà, el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha explicat que des del 15 d’octubre, dia en què van entrar en vigor les noves restriccions de la Generalitat, la policia de la ciutat ha interposat 647 denúncies per consum d’alcohol a la via pública i ha sancionat 336 persones per no dur mascareta (prèviament, n’havia avisat a 6.911 vianants).

De fet, sobre el desallotjament de prop de 3.000 persones de l’espai públic aquest cap de setmana, Velázquez ha concretat que s’ha tractat grups nombrosos “de 30 persones o de 40 persones” i en alguns casos superiors “de 100 persones o de fins a 200 persones [totes elles] amb dinàmiques de consum d’alcohol i dinàmiques de relaxació” del compliment de la normativa.

Aquesta situació es produeix en la segona onada de contagis, en què la Guàrdia Urbana ha augmentat l’activitat de control un 6 % respecte a l’estiu. Així, segons el cos policial, entre l’1 de setembre i el 18 d’octubre, ha fet aquestes actuacions:

  • Denúncies per consum d’alcohol a la via pública: 3.772 (79 denúncies diàries, de mitjana)
  • Denúncies per no dur mascareta: 1.512 (32 denúncies diàries, de mitjana), tot i que s’havia avisat a 41.995 persones
  • Desallotjats per ocupació indeguda de l’espai públic: 28.822 (600 desallotjats diaris, de mitjana), principalment a la nit