L’Hospital Vall d’Hebron continua el procés de transformació, tant per dins com per fora, per esdevenir un centre amb unes instal·lacions més modernes i adequar-se a les noves necessitats assistencials. Fins ara, s’hi han fet diverses actuacions, que ja han suposat una inversió de 17 milions d’euros, però el projecte preveu canvis més ambiciosos. Per exemple, es traslladarà tota l’activitat ambulatòria d’adults a un edifici en un solar municipal a l’altre costat de la ronda, hi haurà un edifici que centralitzarà la majoria de les urgències, es posarà en marxa el nou heliport i es guanyarà un espai verd: un parc que connectarà el recinte hospitalari amb els barris veïns i per on es podrà passejar.

Les obres de tot plegat s’allargaran fins al 2028 i costaran gairebé 280 milions d’euros.

El gerent de l’Hospital, Albert Salazar ha afirmat que els nous edificis “donaran resposta a les necessitats dels propers 30, 40 i 50 anys”.

El nou edifici ambulatori tindrà 10 plantes

L’activitat ambulatòria, excepte la pediàtrica, es traslladarà a l’altra banda de la ronda, concretament sobre les cotxeres de l’L3 del metro. D’acord amb la direcció del centre, aquesta serà una peça clau per esponjar el recinte hospitalari i, així, millorar els espais actuals. Aquest projecte es troba ara en fase de concurs públic. Els serveis ambulatoris es construiran sobre una llosa de formigó de titularitat municipal, ara ocupada per un aparcament de cotxes i el dipòsit de la grua municipal.

El nou edifici tindrà, previsiblement, 10 plantes amb 250 consultes, un centenar de gabinets i un centenar de places d’hospital de dia.

L’heliport s’estrenarà aviat

Tal com informa la gerència del Vall d’Hebron, una de les primeres obres engegades és l‘heliport, que entrarà en funcionament properament i que ha suposat un cost de 3,5 milions d’euros. La nova infraestructura està situada al terrat de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats i substituirà l’heliport antic, situat al barri de la Teixonera, a l’altra banda de la ronda de Dalt.

Un nou edifici centralitzarà les urgències

Una altra de les novetats de la transformació és l’Edifici de Farmàcia, Urgències i Logística (FUL). El projecte, que està en fase de redacció, preveu una construcció de 28.732 m2 amb una coberta enjardinada per afavorir la integració en l’entorn verd de Collserola. En l’edifici A d’aquest espai es construiran les urgències (excepte les pediàtriques).

En aquest edifici FUL hi haurà un subterrani que connectarà l’Hospital General amb el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Segons informa el centre hospitalari, els pacients greus que arribin en helicòpter aniran directament des de l’heliport sense sortir de l’edifici a través d’aquest recorregut, més àgil i modern.

El parc donarà la benvinguda al recinte

“El recinte hospitalari deixarà de donar l’esquena a la ciutat i es construirà un gran parc connectat amb els barris veïns”. Així ha venut l’hospital la zona verda prevista amb la transformació, que portarà “una trama de camins verticals i horitzontals” que facilitarà la mobilitat. D’acord amb les previsions, els camins horitzontals uniran els barris de Montbau (al cantó Besòs) i de Sant Genís dels Agudells (al cantó Llobregat), mentre que els verticals connectaran el passeig de la Vall d’Hebron (cantó mar) amb el Parc Natural de Collserola.

En aquest sentit el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que malgrat que “Vall d’Hebron és un hospital de referència a Barcelona i Catalunya, també és un hospital de barri“. Per això creu que poder unir dos barris, ara separats per l’hospital, “és molt i molt important”.

A banda, unes escales mecàniques uniran sud i nord per facilitar la mobilitat a tot el recinte.

Nous serveis per a nounats i de psiquiatria infantil

A banda de les construccions, hi haurà espais i serveis que arribaran aviat a l’hospital. Un exemple és l’anomenat “Nounats, amb tu com a casa”. Es tracta d’un projecte que transformarà la unitat actual de cures de neonatologia en 12 habitacions familiars.

També hi ha en marxa la nova Unitat de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència o la nova Àrea de l’Ictus, entre d’altres.