(ACN/Redacció) El Departament de Justícia ha aixecat la sanció a Rosa Peral, condemnada a 25 anys de presó pel famós crim de la Guàrdia Urbana, segons han avançat Catalunya Ràdio i l’ACN. Peral va ser expedientada a mitjans de setembre per un mal ús del règim intern de comunicacions, que suposa una falta greu, i se li van restringir comunicacions i visites. L’aixecament de la sanció, que va ser imposada per les entrevistes telefòniques que va concedir a mitjans de comunicació i per un documental de Netflix, se li va comunicar a Peral aquest dimecres.

Albert López, també expedientat per tenir telèfons de periodistes

A l’altre condemnat, Albert López, també se li va obrir expedient i se li van aplicar mesures cautelars per tenir dos números de periodistes a la seva llista de telèfons autoritzats. La seva defensa al·lega que van ser autoritzats fa dos anys, i que actualment López només pot trucar al seu advocat i amb autorització prèvia dels responsables penitenciaris.

La sanció era una mesura temporal i s’ha retirat un cop ha baixat l’atenció mediàtica, que havia incrementat amb l’entrevista en exclusiva que Peral va concedir a Catalunya Ràdio. Aquesta restricció va suposar que només hagi pogut trucar a familiars de primer i segon grau, a part de trucades urgents i justificades sempre amb l’autorització del director de la presó Mas d’Enric, on compleix condemna.

Els presos tenen autoritzades les comunicacions amb família o amics, a una sèrie de números de telèfon determinats i limitats. Si l’intern vol concedir entrevistes a mitjans, ho ha de comunicar a la Direcció de la presó, que dictamina si es pot dur a terme. La decisió es pren de manera conjunta amb Assumptes Penitenciaris, la Junta de Tractament i Comunicació.

Les entrevistes telefòniques es consideren sanció greu

Per decidir si s’atorguen entrevistes es tenen en compte diversos elements, com ara que no alteri la rutina del centre, qüestions de seguretat, l’impacte en el procés de reinserció o la protecció de les víctimes. Si finalment s’autoritzen, es duen a terme sempre en paper i llapis i mitjançant locutoris de comunicació. No se n’autoritza cap per a mitjans de comunicació.

Saltar-se aquest tipus de requisits és una falta greu, indiquen des del Departament de Justícia, que insisteix que el model d’execució penal català és garantista i es preserva la intimitat en les comunicacions dels interns amb la família i amics. Això suposa que no es fiscalitzen aquest tipus de trobades o trucades.