(ACN/Redacció) La infermera especialista en salut mental Judit Pons afirma que han augmentat les persones en risc de suïcidi ateses en el programa hospitalari en què treballa i creu que cada vegada es demana més ajuda davant del malestar. Són algunes de les valoracions que Pons ha fet en el marc d’una jornada sobre salut mental organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona (COIB).

“Està arribant el missatge que el suïcidi es pot prevenir”

Per tant, segons afirma la infermera especialista en aquest àmbit, “està arribant el missatge que el suïcidi es pot prevenir”. Les entitats que en promouen la prevenció insisteixen que demanar ajuda als professionals especialitzats és un factor molt important.

Sobre què es pot fer en el dia a dia per ajudar a reduir aquestes xifres, els professionals que ofereixen ajuda a les persones en risc destaquen que un acompanyament que no minimitzi cap sentiment o sensació de la persona és també un element clau. I que cal demanar ajuda i estar atents a com estan les persones que ens envolten.

Els telèfons de prevenció del suïcidi

  • Si ets adult o major de 25 anys i vols ajuda, truca al Telèfon de Prevenció del Suïcidi: 900 925 555.
  • Si tens entre 14 i 25 anys, disposes del Xat de Suport Emocional al telèfon 679 333 363.

Més professionals sanitaris en aquest àmbit

Tot i que en els darrers anys s’ha començat a desmuntar el tabú, els professionals que ofereixen ajuda a aquestes persones consideren que encara hi ha molta feina pendent. Per aquest motiu, Pons demana més professionals sanitaris en aquest àmbit i engegar diverses estratègies davant una realitat que és “multifactorial”.

Les especialistes insisteixen que calen més polítiques socials. En aquest sentit, les infermeres Alicia García i Maria Orcajo, del programa barceloní Konsulta’m, reivindiquen també l’atenció “immediata” del servei davant uns centres de salut mental “desbordats”.