Rosa Peral

(ACN) El Departament de Justícia ha obert un expedient disciplinari a Rosa Peral, condemnada a 25 anys per l’assassinat de la seva exparella en l’anomenat crim de la Guàrdia Urbana, per concedir entrevistes telefòniques des de la presó sense permís previ a mitjans de comunicació i per al documental emès a Netflix.

Així doncs, s’estudia si sancionar la presa, interna a la presó de Mas d’Enric (el Catllar) per un mal ús del règim intern de comunicacions que suposa una falta greu, segons ha avançat ‘El País’ i han confirmat a l’ACN fonts penitenciàries. Està previst que dimecres Catalunya Ràdio emeti una entrevista amb Peral. La sanció afectarà aviat la vida diària de Peral al centre penitenciari i el règim de visites i comunicacions.

Entrevistes amb paper i llapis

Els presos tenen autoritzades les comunicacions amb família o amics, a una sèrie de números de telèfon determinats i limitats. Quan volen concedir entrevistes a mitjans, l’intern ho ha de comunicar a la direcció de la presó, que és qui ho valora abans de prendre una decisió.

Per determinar si s’atorguen entrevistes, es tenen en compte diversos elements, com ara que no alteri la rutina del centre, qüestions de seguretat, l’impacte que pot tenir en el procés d’inserció de l’intern o la protecció de les víctimes, entre d’altres. En cas d’autoritzar-se, es duen a terme amb paper i llapis, a través dels locutoris de comunicació. Per a mitjans audiovisuals, no se n’autoritzen.

Saltar-se aquest tipus de requisits és una falta greu, indica el Departament de Justícia, que insisteix que el model d’execució penal català és garantista i es preserva la intimitat en les comunicacions dels interns amb la família i amics. Això suposa que no es fiscalitzen aquesta mena de trobades o trucades.