(ACN) Tres de cada quatre casos d’abusos sexuals infantils són comesos per l’entorn de la víctima. En concret, el 39,7 % són familiars i el 36,5 % són de l’entorn conegut. Sobretot, pares i padrastres. A més, el 86,5 % de les víctimes són nenes o noies adolescents i l’edat en què es concentren més casos són els 15 i els 16 anys, amb el 34 % del total. El 67 % dels abusadors no tenien antecedents penals de cap tipus, i el 96 % no tenen antecedents relacionats amb violència sexual.

Totes aquestes són dades del darrer informe de Save the Children ‘Per una justícia a l’altura de la infància’, en què s’han analitzat 389 sentències amb 478 víctimes del 2021 i 2022 de casos d’aquest tipus de violència en cinc comunitats, 126 de les quals a Catalunya. El 82,5 % de les sentències analitzades a Catalunya van acabar en condemna. En el 30 % dels casos van ser les mares qui van denunciar els fets, i el 20 % van ser les víctimes. De totes les sentències analitzades a l’estat, 56 van acabar en absolució, 38 de les quals per falta de proves.

Només s’arriben a denunciar el 15 % de casos

Segons les últimes dades del Ministeri de l’Interior, el 2021 es van presentar 8.317 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima infants i adolescents. “Aquestes dades només són la punta de l’iceberg, ja que s’estima que només el 15 % dels casos d’abús sexual infantil arriben a denunciar-se. Encara hi ha la creença col·lectiva que aquests casos amb prou feines existeixen i que, si un nen o nena fos abusat al nostre entorn, ens n’adonaríem, però les dades evidencien que no és així”, assenyala Catalina Perazzo, directora d’incidència social i política a Save the Children.

A més, ha augmentat exponencialment el temps de durada dels processos. Només el 26,2 % es resol en dos o tres anys. El 24 % va trigar entre tres i quatre anys i el 20 %, entre quatre i cinc anys.

Què reclama Save the Children?

Save the Children reclama que el govern desenvolupi una legislació específica que marqui el camí per a aquesta justícia especialitzada que pugui garantir els drets dels infants. Això s’ha de concretar en mesures com la implantació de jutjats especialitzats, la creació d’una fiscalia específica, la formació inicial i constant de tots els operadors jurídics o l’assistència jurídica a les víctimes.

També aposta per fer exploracions i proves preconstituïdes, és a dir, l’enregistrament del testimoniatge perquè no s’hagi de repetir la declaració i evitar així la revictimització de les víctimes. Les dades indiquen també que hi ha víctimes que arriben a declarar abans del judici fins a tres cops a policia, fiscalia i jutjat. Actualment, només en el 21,4 % dels casos consta que s’ha utilitzat la prova preconstituïda.