(ACN) L’advocada de Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, ha assegurat, en el seu informe final del judici, que l’actuació policial conjunta l’1-O va ser un “fracàs” i no va permetre complir la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Va ser un fracàs policial, però també polític, ha dit Tubau. Per això, creu que Guàrdia Civil i Policia Nacional tenen “interès directe” a “restablir” la seva imatge i, per això, volen que Trapero sigui condemnat i considerat “únic responsable” del fracàs policial.

També ha advertit al tribunal que no pot “retallar i enganxar” fragments de la sentència del Tribunal Suprem perquè les proves de cada judici han estat diferents.

En la primera part del seu informe final, Tubau ha volgut desmuntar la tesi general de l’acusació pública i dels informes de la policia judicial i de les seves declaracions judicials. Així, ha recordat que no es pot acusar per rebel·lió a Trapero, ja que el Suprem ja va descartar que els fets de setembre i octubre del 2017 ho fossin.

En aquest sentit, ha dit que el Suprem va establir aquells fets com a sedició, però l’Audiència Nacional ha d’establir si Trapero i Laplana hi van participar. En aquest punt creu que tampoc no hi ha proves en contra dels seus clients, ja que no consta que el cos de Mossos s’alineés amb les tesis independentistes del govern Puigdemont.

“Desmunta l’acusació de desobediència”

Per últim, considera que la incorporació a última hora de l’alternativa de desobediència per part de la fiscalia és una admissió del ministeri públic que no té prova de càrrec suficient per condemnar per sedició. Sobre això, la lletrada s’ha referit a les reunions del 26 i 28 de setembre, la segona, a petició del propi Trapero. Tubau ha recordat que la sentència del Suprem considera com a fets provats que els “màxims responsables policials dels Mossos” van demanar “expressament la suspensió de la votació”. “El fiscal, en canvi, acudeix a l’apartat de judici d’autoria perquè és menys contundent aconsellar la desconvocatòria que suspendre-la directament”, detalla.

Al seu entendre, el que fa Trapero és “anar més enllà” i “demana que es desconvoqui” en el que considera un “acte claríssim d’obediència al mandat judicial” que desmunta “no només la sedició, sinó també la desobediència”.

El pla de detenció de Puigdemont

En relació amb el pla de detenció de Puigdemont i la resta del govern, Tubau ha rebatut les acusacions del fiscal Pedro Rubira que va assegurar que Trapero va parlar del pla perquè “es va animar” al Suprem explicant-lo. L’advocada ha assegurat que el correu que fa referència al pla consta des de l’abril del 2018 en aquesta causa. Tubau també li ha recriminat al fiscal que comparés Trapero amb un membre d’un “comando terrorista que delata els seus companys”. “Mantenir una acusació és legítim, però aquest tipus de comparacions fan mal”, ha afirmat.