(ACN) El fiscal de l’Audiència Nacional Pedro Rubira ha justificat aquest dilluns que el ministeri públic introduís en les conclusions definitives el delicte de desobediència com a alternativa al de sedició contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i l’antiga cúpula d’Interior, per no deixar “impune” la seva actuació si el tribunal no veu provat el delicte de sedició.

Segons Rubira, els acusats potser no van actuar directament a favor del referèndum, però no van fer res per impedir-lo, i la seva “inacció” o “omissió” es pot penar, sinó amb el delicte de sedició, almenys amb el de desobediència, ja que haurien desobeït les ordres del Tribunal Constitucional, el fiscal superior de Catalunya i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

En el seu torn durant la presentació de l’informe final de la fiscalia, ha acusat Trapero, Cèsar Puig i Pere Soler d’haver “intentat servir dos senyors”: per un costat a l’independentisme i, per l’altre, a les autoritats judicials. Aquesta “tebior” és la que considera que pot suposar la desobediència.

En la fase dels informes finals, també ha intervingut el fiscal Miguel Ángel Gallardo que ha reiterat, com ja va fer a l’inici de la vista oral, que el judici no és contra el cos dels Mossos d’Esquadra, sinó contra alguns dels seus comandaments, especialment contra el major Josep Lluís Trapero, que hauria “confós” el cos amb la seva pròpia voluntat, segons el fiscal.

Gallardo ha acusat la policia catalana d’actuar amb “aparença cínica de compliment” de les ordres judicials i de no fer res per impedir efectivament el referèndum. De fet, creu que la manera d’actuar del cos durant el 20-S i l’1-O, “el com” va impedir “el què”, que era aturar el referèndum.