L’alcaldessa, Ada Colau, adverteix que les pròximes setmanes “poden ser difícils” per les reaccions ciutadanes a la sentència del judici del procés. Per això, ha demanat a la Guàrdia Urbana que treballi per garantir la seguretat i la convivència a la ciutat i també perquè “tothom pugui expressar-se lliurament als carrers”. Aquesta llibertat d’expressió, ha afegit Colau, ha de respectar la dels altres.

En l’acte de celebració de la diada de la Guàrdia Urbana, l’alcaldessa ha reconegut que el país viu “un moment de gran complexitat política i social“. Per això, ha destacat el paper que tindran els agents del cos municipal. De fet, ha mostrat públicament la seva confiança en la tasca “amb la màxima professionalitat i humanitat” que desenvoluparan els agents els pròxims dies.

Colau ha destacat la importància de la col·laboració entre la Guàrdia Urbana i la resta de cossos i forces de seguretat (Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil) davant les possibles mobilitzacions que es puguin produir els pròxims dies.

“Barcelona no és una ciutat sense llei”

La seguretat a la ciutat ha estat present en el discurs de Colau, que ha presidit l’acte de la diada. Ha qualificat d'”alarmistes” aquelles persones que asseguren que Barcelona és “una ciutat sense llei o amb caos”. Lamenta una campanya amb l’objectiu de “desprestigiar” la ciutat. Tot i admetre que alguns fets delictius han pogut generar “legítima preocupació” entre els ciutadans, ha reiterat que Barcelona és una ciutat segura “en termes generals”.

L’alcaldessa ha afirmat que tot el govern municipal ha posat tots els esforços a encarar la situació. També ha celebrat la incorporació de més de 300 agents dels Mossos d’Esquadra a la ciutat.

Estiu del 2019 amb menys furts que el 2018

Sobre la situació de la seguretat a la ciutat ha parlat també el tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, un cop lliurades les medalles al mèrit a la Guàrdia Urbana. Batlle ha defensat que les accions fetes en els últims tres mesos han comportat les primeres millores. Malgrat tot, creu que el treball ha de continuar, sobretot el de prevenció. Per això, aposta per més presència policial al carrer, una millor cooperació amb les altres policies i un increment de la plantilla del cos.

Sobre la millora de la seguretat a la ciutat s’han posat xifres. L’intendent major de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, ha explicat que aquest any els furts han baixat un 7 % el juliol respecte al 2018 i un 9 % l’agost.