Uns veïns del carrer Bailén 22 van donar la veu d’alarma en veure com entraven desenes de bidets en el que havia de ser un cafè teatre.

L’any 2.000, els veïns de Bailèn 22 esperaven que al local de la finca s’hi inaugurés un cafè teatre. Per això es van quedar molt sorpresos quan hi van veure entrar cinquanta bidets. Estava a punt d’obrir el major prostíbul de Barcelona.

Sense llicència

El Bailèn 22 va obrir sense la llicència corresponent i aquest va ser el punt de partida de la lluita veïnal d’un barri que fins aleshores havia estat molt tranquil. Els veïns es van organitzar per combatre el soroll nocturn produït pels clients del negoci, que s’allargava fins a les cinc de la matinada. Es van trobar amb una ajuda inesperada: just a l’edifici del davant hi vivia l’alcalde de l’època, Joan Clos.

L’ajuntament va enviar la guàrdia urbana a inspeccionar el local i van comprovar que funcionava com a prostíbul. Van tancar el soterrani perquè tenia llicència de gimnàs però hi havia dinou habitacions.

Joan Balcells

El propietari del Bailèn 22 era Joan Balcells, un empresari que tenia un altre club a la ciutat, el Night Beach, al carrer València. Quan els famosos prostíbuls Riviera i Saratoga van ser clausurats, el Bailèn 22 en va absorbir la clientela i es va convertir en el més important de la ciutat. Davant l’èxit dels dos clubs, Balcells en va obrir un altre al carrer Còrsega, el Fuego.

L’any 2007, la guàrdia urbana i la policia nacional van fer una operació conjunta que va acabar amb la detenció de Balcells, acusat de proxenetisme i de vulneració dels drets dels treballadors i de les persones estrangeres. També van ser detingudes vint-i-cinc prostitutes per estar de forma irregular a Espanya. L’ajuntament va tancar el prostíbul per irregularitat en les llicències després de set anys d’activitat.

Balcells va ingressar a la presó l’any 2014. Abans, va intentar esborrar la seva petjada dels negocis que tenia i va utilitzar el nom de la seva dona, Isabel Carrasco, com a testaferro. Però una nova operació policial va destapar els fets i va ser detingut amb nous càrrecs juntament amb la seva mà dreta, Carlos Caballero. En aquesta nova operació van ser detinguts quatre agents de la guàrdia urbana i més noies per irregularitats en la residència. Els agents van ser acusats de cooperació amb els clubs i de mirar cap a una altra banda als dos primers locals de Balcells.

Nous locals

El local de Bailèn 22 va tornar a obrir amb un altre propietari i sota el nom de Lotus Theater. Com a curiositat, Javier Bardem va rodar una part de la seva pel·lícula “Biutiful” en aquest local i va demanar que es tornés a ambientar com l’antic Bailèn 22. Però el Lotus Theater no va tenir èxit i va tancar. El local va tornar a obrir com a Cabaret Berlín, una discoteca. Però seguia amb el problema de la llicència perquè tenia permís com a cafè-teatre però no com a sala de ball. I va tornar a tancar.

La nova obertura es va fer sota el nom de Cabaret Mawal i estava dirigit a clients àrabs. Tampoc va anar bé i, com havia passat amb els anteriors negocis, va tancar. L’any 2007 va obrir com a local de música electrònica, sota el nom de Gauss. De nou, fracàs i clausura.El darrer intent va ser el BCN Parisien, dirigit al públic llatí i clausurat per l’Ajuntament el 2019. Ens ho explicava aquell mateix any la periodista Núria Vázquez.