Entren a la sala de vistes 118 de la Ciutat de la Justícia dues dones acusades d’intentar robar un moneder a la xarxa de Rodalies el 19 d’agost, aprofitant el moment en què la gent baixava del tren. La magistrada Maria Eugènia Casals les fa seure i comença interrogant el guàrdia urbà que les va enxampar “in fraganti”. Després, és el torn d’elles. Una decideix no declarar. L’altra, en canvi, de seguida reconeix que treballen juntes furtant al transport públic i demana perdó.

La magistrada i la fiscal de la sala no en tenien cap dubte d’això. Al registre d’antecedents hi consta que entre totes dues tenen 30 condemnes per furt, la més antiga del 2001, i que tenen diverses ordres d’expulsió del país, cosa que els fa pensar que durant alguns anys van continuar dedicant-se al mateix, però en altres metros i trens d’Europa. Per això, darrerament els Mossos han optat per coordinar-se amb la resta de policies i tramitar ordres europees de detenció.

Aquest és un cas clar de multireincidència, però quedaran en llibertat. La llei no permet agreujar el tipus de delicte i de pena, més enllà d’una multa, ja que el Suprem ho va denegar en els delictes lleus. Per això, a més de la multa pels fets del 19 d’agost s’acaba acordant una ordre d’allunyament del metro i de Rodaliesuna mesura avalada pel Suprem-. No podran accedir-hi durant sis mesos.

Judicis sense acusat

Malgrat que aquest judici s’ha fet amb la presència de les dues acusades, aquest és un cas insòlit. De fet, en la major part dels judicis de furts lleus se celebren sense la presència de l’acusat -cosa que la llei permet, perquè la pena per aquest delicte no supera els dos anys de presó-. Tampoc no hi assisteix la víctima, que sovint és estrangera i no es troba al país. Els que sempre hi van són els policies de paisà que enxampen els furtadors i en tramiten la denúncia. Constitueixen la principal prova del delicte.

Ordre de detenció per no pagar la multa

Per  la magistrada, el més important és fer executar la condemna. És a dir, anar al darrere de tots els furtadors condemnats perquè paguin la multa. Segons aquest jutjat, en el 90 % dels casos no passa i han de fer un altre tràmit: dictar ordres de crida i cerca. Només aquest jutjat en té 150 de tramitades per impagaments.