Vuit de cada 10 persones que fumen actualment van començar abans dels 20 anys. Per aquest motiu, el Departament de Salut de la Generalitat s’adreça al col·lectiu de joves d’entre 14 i 20 anys en la nova campanya contra el tabac. “Aguanta” és el lema dels anuncis que es distribuiran i en els quals es veu el jugador de l’NBA Ricky Rubio protagonitzant quatre reptes. En un, l’esportista està assegut en un avió i el missatge és el següent: “Si Ricky aguanta 12 hores en un avió, tu pots aguantar sense fumar”. L’objectiu de la campanya és evitar que els joves comencin a fumar o fer que ho deixin al més aviat possible.

Efectes negatius del tabac entre els joves

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que el tabaquisme entre els joves té conseqüències importants a curt termini, com ara efectes respiratoris i no respiratoris, addicció a la nicotina i augment de risc de consumir altres drogues: alcohol, marihuana o cocaïna. A llarg termini, l’impacte també és negatiu: els estudis demostren que els primers signes de malalties del cor i d’ictus es poden trobar en adolescents que fumen. També fumar a una edat primerenca augmenta el risc de càncer de pulmó.

Nova llei d’addiccions

Alba Vergés, consellera de Salut, ha avançat aquest dimarts en roda de premsa la nova llei d’addiccions que es preveu aprovar el 2020. Entre d’altres, la normativa prohibirà fumar a les insta·lacions esportives a l’aire lliure, als vehicles privats o a les marquesines dels autobusos o tramvies.