La Generalitat i l’Ajuntament han segellat aquest dilluns l’acord per reubicar quatre CAP de la ciutat i crear-ne un de nou. L’objectiu és que estiguin enllestits el 2024. L’Ajuntament cedirà terrenys municipals mentre que el govern invertirà 35 milions per fer-ho possible.
Des de l’Ajuntament, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha destacat que es tracta “d’una bona notícia, molt esperada, i que arriba en un moment de sobrecàrrega de la primària, un moment molt difícil”. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha destacat les “dificultats de trobar espais a la ciutat “per la densa trama de Barcelona” i s’ha compromès que les obres vagin “tan ràpid com puguin, mantindrem premut l’accelerador”, ha afirmat.
De fet, la manca d’espai a alguns CAP de la ciutat ha aixecat protestes veïnals en els últims mesos. Perquè les obres no impedeixein l’asssitència primària en plena pandèmia, mentre durin els treballs s’hi instal·laran mòduls per derivar consultes o fer-hi proves.
CAP Besòs
Una de les principals novetats de l’acord és la posada en marxa del nou CAP Besòs, que s’ubicarà al solar on hi havia l’antic cinema Pere IV, just al costat del CAP actual.
El futur centre sanitari ocuparà les tres plantes superiors del nou equipament i enllaçarà amb el CAP actual a través d’una passera que permetrà connectar tots els serveis i facilitarà els desplaçaments de sanitaris i pacients.
Es doblarà el seu espai, passant de 1.500 m² a 3.000 m². Està previst que al gener s’hi s’instal·li un mòdul de suport al costat del centre, on també es faran PCR i proves per esponjar l’atenció.
CAP Fort Pienc
El CAP Fort Pienc es construirà a la cruïlla dels carrers de Nàpols i Gran Via, en un edifici d’habitatges nous per part de l’Institut Municipal de l’Habitatge. El centre d’atenció primària ocuparà la planta baixa i la planta primera de l’immoble en un espai d’uns 2.700 m².
Ja fa anys que el veïnat del Fort Pienc i professionals del CAP Passeig de Sant Joan denunciaven la manca d’espai i la necessitat de posar en marxa un nou cap, que ara es concreta.
Mentre durin les obres, s’està instal·lant un mòdul de suport al costat del CAP del passeig de Sant Joan, al carrer d’Ali Bei, que entrarà en funcionament al febrer amb vuit consultes.
CAP Gòtic
L’acord inclou, també, preveu ubicar de forma definitiva el CAP Gòtic a l’edifici municipal de la plaça de Carles Pi i Sunyer. Quan estigui enllestit, el 204 tindrà el doble d’espai que ara i recuperarà tots els serveis que s’havien traslladat al CAP Drassanes. Mentre durin les obres, s’hi instal·larà un mòdul de suport amb nou consultes, que estaran ja operatives al mes que ve.
CAP Raval Nord
L’antiga capella de la Casa de la Misericòrdia serà la seu del nou CAP Raval Nord, després de 14 anys de disputes i reclamacions veïnals. El projecte està en fase de concurs i s’espera que les obres comencin el 2022. Mentre durin els treballs, s’instal·larà un mòdul de suport al costat del centre d’uns 2.500 metres.
Acord per construir el nou CAP Congrés-Indians
El pla preveu també la construcció a Sant Andreu del nou CAP Congrés-Indians. Es farà a un solar cedit per l’Ajuntament, a la cruïlla dels carrers de Tedeschini i Pardo, on actualment hi ha unes pistes de petanca.
La posada en marxa d’aquest CAP ha de permetre descongestionar el CAP Maragall, que assumeix pacients del Congrés -Indians, Camp de l’Arpa i els Encants, unes 80.000 persones.