Tancada la fase de participació, aquesta setmana el districte de l’Eixample ha presentat al veïnat l’estudi previ del que serà el futur espai verd i d’horts comunitaris situat a la cantonada dels carrers del Consell de Cent i de Calàbria. Es tracta d’un solar de 880 m² del qual més de la meitat (445 m²) es destinarà a horts comunitaris. La resta serà espai verd, paviment de sauló i una petita caseta per guardar-hi les eines de jardineria. Degut a la situació sanitària pel coronavirus, però, l’actuació no es podrà fer fins al 2021, tot i que el districte assegura que no serà una obra llarga ni costosa.

L’espai havia acollit, fins fa poc i de forma provisional, l’Institut Viladomat. Quan els mòduls es van desmantellar i el solar va quedar buit, els veïns el van ocupar amb les plantes que van haver de treure de l’Espai Germanetes perquè el sòl estava contaminat. Ara que aquestes plantes podran tornar aviat al seu espai, l’Associació Jardins d’Emma —que ja gestiona l’Espai Germanetes— també serà l’encarregada dels nous horts comunitaris. I vol que segueixi la mateixa dinàmica. “Promoure un espai que no només sigui un espai verd per passejar”, explica Cristian Morenilla, membre de l’associació, “sinó que també sigui un espai pedagògic i d’acostament a un tema que a la ciutat s’ha anat perdent, l’agricultura i el conreu”.

Anàlisi del sòl per saber si hi ha contaminants

El projecte per a aquest solar de l’Eixample permetrà, com demanava el veïnat, recuperar un espai verd per a aquesta àrea de la ciutat, mancada de parcs i amb una alta concentració de pol·lució. Abans no es faci la intervenció, se’n realitzaran l’estudi executiu i alguns treballs previs, com l’anàlisi del sòl per saber si té contaminants. “Ja han vingut a fer el testatge de la terra i ara ens n’han de donar el resultat”, explica Alícia Puig, consellera de l’Esquerra de l’Eixample. En general, a l’Eixample, “les terres tendeixen a estar contaminades pel passat industrial” de la zona, explica la consellera.

En cas que el terra estigués contaminat, s’hauria de canviar o posar-hi una capa de ciment. També abans de l’estiu es farà una intervenció als murs del recinte. La voluntat és fer-ne un espai d’expressió mural amb temàtica relacionada amb l’agricultura, que anirà canviant cada sis mesos.