Ciutat de la Justícia

La fiscalia demana penes de cinc anys de presó i una multa de 600 € a tres persones a qui acusa d’haver agredit un venedor ambulant d’origen sikh, l’octubre del 2017. A més, demana una indemnització per a la víctima de 1.500 € i els prohibeix acostar-s’hi a menys d’un quilòmetre de distància. Segons el ministeri públic, els tres acusats van actuar “moguts per l’aversió que sentien a tota identitat cultural, religiosa i nacional que no coincidís amb la pròpia”, a més d’obtenir un benefici econòmic, ja que van robar a la víctima les banderes que estava venent.

Els fets van passar el 29 d’octubre de fa tres anys a la confluència del carrer de Casp amb Pau Claris. Coincidint amb la mobilització convocada per Societat Civil Catalana contra la proclamació de la independència de Catalunya, la víctima venia banderes espanyoles al carrer. Segons l’escrit de la fiscalia, els tres acusats les hi van prendre i el van agredir “donant-li cops de puny i puntades de peu a diferents parts del cos”, mentre ell intentava recuperar les banderes. També van cridar-li “moro, musulmà”. El ministeri públic puntualitza que un dels acusats no hi va intervenir, però que tampoc no va fer res per evitar els fets, i que l’agressió no es va aturar fins que hi van intervenir altres ciutadans.

Per la fiscalia, els tres agressors van actuar “des d’una noció de superioritat vinculada a posicions radicals“, que considera que quedaven reflectides tant en la seva vestimenta com en els tatuatges que portaven. En aquest sentit, remarca que un dels homes duia tatuada una teranyina al colze esquerre, “símbol relacionat amb moviments radicals” d’extrema dreta i que un altre portava “tatuada o dibuixada una creu esvàstica”. A més, afegeix que un dels acusats apareix en una foto penjada a Twitter fent un gest nazi.

Per tot plegat, el ministeri públic els acusa d’un delicte de robatori amb violència i intimidació i d’un delicte lleu de lesions, amb l’agreujant de discriminació per motius nacionals i de religió. La víctima va rebutjar rebre assistència mèdica i també que un metge forense li fes un reconeixement. Segons la fiscalia, tenia por de les conseqüències que se’n poguessin derivar perquè no tenia llicència per a la venda ambulant ni tampoc permís de residència.