L’any 2021 acaba immers en una sisena onada d’una nova variant, l’òmicron, que està deixant rècords de contagis. Els experts ja tenen clar que el mes de gener, i potser més enllà, seguiran els problemes derivats d’aquest esclat de positius nous amb una pressió hospitalària elevada. Però com serà la pandèmia del 2022? Hem volgut respondre aquesta pregunta amb quatre membres del comitè d’experts que assessora el Departament de Salut que deixen clar que, tot i que queden mesos complicats, hi ha motius per pensar que l’any vinent podria ser el del final de la pandèmia.

El 2022 en lloc de veure unes onades com les que veiem a dia d’avui, veurem infeccions, probablement estacionals —això encara està per veure— i amb uns números de contagis molt més assumibles que els d’ara
Joaquim Segalés, investigador d’IRTA-CReSA

“La protecció que anem generant de manera natural per les infeccions i per les vacunes fa que puguem ser relativament optimistes”, assegura l’investigador de l’IRTA-CReSA Joaquim Segalés. “El 2022 en lloc de veure unes onades com les que veiem a dia d’avui, veurem infeccions, probablement estacionals —això encara està per veure— i amb uns números de contagis molt més assumibles que els d’ara”, subratlla.

La clau, assenyala l’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, és veure què passa quan l’òmicron esdevingui dominant arreu del món: “És possible que, per la seva alta transmissibilitat, faci de tap contra altres variants més perilloses”. En tot cas es mostra optimista: “Tot sembla indicar que al llarg de l’any la pandèmia anirà perdent força, tot i que és difícil dir quan acabarà, si a finals d’any o a principis del 2023″, diu.

És possible que, per la seva alta transmissibilitat, l’òmicron faci de tap contra altres variants més perilloses
Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC

De pandèmia a endèmia

Alguns experts apunten que pot ser l’any que deixi de ser una pandèmia i es converteixi en una endèmia. És a dir, que la covid-19 passi a ser una malaltia més que convisqui amb nosaltres amb pujades i baixades controlades de caràcter estacional. El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, pronostica que a la tardor o a l’hivern del 2022 “ja no hi haurà cap tipus de restricció”, fins i tot s’hauran eliminat els aïllaments.

Les noves vacunes més completes ajudaran a recuperar la normalitat

La investigadora del Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 de l’ISGlobal, Silvia de Sanjosé, assegura que “és massa arriscat posar una data al retorn a la normalitat total”, però també creu que l’any vinent la situació anirà millorant, sobretot, si es disposa de vacunes que actuïn contra la globalitat del virus (i no només contra la proteïna Spike, més susceptible a mutacions): “És un escenari realista perquè hi ha laboratoris que estan avançats en millorar aquestes vacunes i això ens dona optimisme”.

L’aparició de vacunes que actuïn contra el conjunt del virus és un escenari realista que ens dona optimisme
Sílvia de Sanjosé, investigadora d’ISGlobal