consulta mèdica al CAP entre metge primària i pacient

(ACN.-) Un estudi del grup Recerca Transversal en Atenció Primària de l’DIBAPS conclou que el confinament i la pandèmia han fet baixar a la meitat el diagnòstic de patologies freqüents com la hipertensió, la hipercolesterolèmia, la diabetis, l’osteoporosi o la malaltia pulmonar obstructiva.

Els investigadors de l’estudi han arribat a aquesta conclusio després d’analitzar la diferència en els casos d’una trentena de patologies durant el 2020 respecte a la mitjana del període 2017-2019. I ho han fet a tres centres de Barcelona gestionats pel Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPBSE), amb una població assignada de més de 15 anys de prop de 85.000 persones.

Les conclusions apunten a una reducció “dràstica” d’entre un 40 i un 50 % de patologies com la diabetis, l’osteoporosi o la malaltia pulmonar obstructiva. Pel que fa a l’engrandiment benigne de pròstata, el diagnòstic va caure un 38 %, i el del colesterol alt, un 36 %.

cauen dagnòstics malalties freqüents per covid

La detecció d’aquestes malalties és clau per fer un bon seguiment del pacient i per pautar el tractament adequat. Anteriorment, l’Hospital del Mar, ja va alertar que amb el confinament i la fase inicial de la pandèmia, la detecció del càncer de mama s’havia desplomat un 40 %. Hi ha altres patologies en què no s’han observat aquest descens tan significatiu com, per exemple, l’ictus o l’infart.

Creix l’ansietat dels pacients

Crida l’atenció que l’única patologia de la qual augmenta la detecció és l’ansietat, amb un 16 % més de casos. Un clar increment vinculat a la pandèmia i el confinament, que ha generat un empitjorament de la salut mental de la ciutadania.

L’investigador principal de l’estudi i director de recerca del CAPSBE, Antoni Sisó-Mirall, ha destacat l’esforç extraordinari de l’atenció primària durant la pandèmia perquè han detectat més del 80 % de casos de covid i han fet el seguiment de pacients i contactes. Això, però, ha produït un “desplaçament” en l’atenció i el registre de la resta de malalties.

Recuperar recursos per a l’atenció primària

Sisó ha apuntat que els resultats de l’estudi han servir perquè els planificadors sanitaris adrecin els recursos “allà on en aquest moment fan més falta”: l’atenció primària. Ha afegit que l’objectiu no és només atendre tot el que no s’ha pogut atendre en el darrer any sinó també per atendre futures pandèmies. El treball s’ha publicat a ‘Annals of Family Medicine’.