7 consells evitar grip

Baixa la temperatura i proliferen els virus respiratoris. La grip n’és un exemple. Si aquest hivern vols esquivar-la, pren nota d’aquests 7 consells del Departament de Salut, així com també de metges i infermers dels CAP.

1. Renta’t les mans freqüentment

Arran de la pandèmia, les ampolles de gel hidroalcohòlic són a tot arreu. Aprofita per rentar-te les mans amb aquesta solució freqüentment o amb aigua i sabó sempre que puguis. Especialment, quan tornis del carrer o abans de tocar-te el nas, la boca o els ulls. D’aquesta manera, impediràs que els virus entrin al teu organisme.

Si optes per gel hidroalcohòlic, Salut t’aconsella que el rentat duri de 20 a 30 segons. En canvi, si ho fas amb aigua i sabó, has d’estar-t’hi més temps, de 40 segons a un minut.

Una bona rentada de mans hauria de ser de com a mínim 40 segons, segons Salut

2. Evita petons i encaixades de mans

La grip es transmet a través de les gotes que expulsem a l’hora de parlar, tossir o esternudar. En definitiva, com la covid-19, la grip també s’encomana a través del contacte físic amb altres persones. Per tant, és clau mantenir la distància social, especialment si l’altra persona està malalta. Per això, l’Hospital Universitari General de Catalunya t’aconsella que evitis els petons, les abraçades o les encaixades de mans.

3. Vacuna’t de la grip

La vacunació contra la grip, que va començar el 26 de setembre coincidint amb la quarta dosi, és la manera més eficaç d’evitar formes greus de la malaltia. Segons l’Hospital Vall d’Hebron, l’efectivitat per prevenir les hospitalitzacions pot arribar fins al 70 %. Els vaccins antigripals es recomanen, sobretot, als majors de 60 anys, malalts crònics, embarassades i professionals de la salut.

Dos sanitaris administren la vacuna de la grip i la de la covid, una a cada braç

4. Posa’t la mascareta

La pandèmia pràcticament va esborrar la grip del mapa durant el 2020. A l’Hospital Clínic no en van detectar ni un sol cas i això va ser en part gràcies a les mesures d’autoprotecció com la mascareta o la distància social. De fet, el portaveu del Centre Nacional de la Grip, Iván Sanz, explica que les vacunes i les mascaretes són les millors eines per mitigar una epidèmia de la grip que, segons alguns experts, podria més dura que l’any passat.

L'IVA de les mascaretes pujarà al 2022
Una dona es col·loca bé la mascareta

5. Utilitza mocadors d’un sol ús

Tria mocadors d’un sol ús per cobrir-te la boca i el nas a l’hora de tossir o esternudar. Segons Salut, així evitaràs contagiar altres persones. Recorda llençar el mocador a les escombraries un cop l’hagis utilitzat.

Evita contagis amb l’ús de mocadors d’un sol ús

6. La ventilació, clau per evitar els contagis

El Departament de Salut recomana ventilar els espais tancats per prevenir la grip. Obre les finestres de casa com a mínim 15 minuts al dia. Si fa molt fred, ara a l’hivern, pots aprofitar les hores centrals del dia per renovar l’aire de les habitacions.

7. Oblida’t de compartir el menjar o els estris de cuina

És possible que ja ho facis, però si vols evitar contagiar-te de la grip evita compartir el menjar o els estris de cuina amb altres persones, sobretot si estan malaltes. En aquest cas, el Vall d’Hebron recomana que netegis bé els coberts, els gots o els tovallons abans de fer-ne ús.

Evita compartir el got, especialment si la persona amb qui ho fas està contagiada de grip