efectes secundaris Vacuna grip
Foto: ACN

Els majors de 80 anys i els treballadors i usuaris de residències de gent gran rebran la vacuna de la grip a partir de l’última setmana setembre. Enguany, la campanya també s’ha avançat i es fa coincidir amb l’administració de la cinquena dosi de la vacuna covid als col·lectius d’edat més avançada. Si formes part d’un grup de risc i has d’immunitzar-te, a continuació et detallem els efectes secundaris de la vacuna de la grip, amb totes les reaccions adverses i les contraindicacions.

Malgrat els possibles efectes secundaris, les autoritats sanitàries recorden que la vacuna de la grip és segura i recomana a la població posar-se-la.

Efectes secundaris de la vacuna de la grip

La vacuna contra la grip pot provocar molèsties o dolor en la zona del braç en el qual s’ha administrat. Es tracta d’un efecte secundari lleu i, segons el Departament de Salut, acostuma a durar menys de dos dies.

Amb menys freqüència, també pots tenir febre, malestar o dolor muscular. Són unes molèsties que comencen entre 6 i 12 hores després de la vacunació i desapareixen a l’endemà o als dos dies.

Un gran nombre d’estudis científics avalen que la vacuna antigripal és segura. Les dades de Salut apunten que a Catalunya cada any s’administren més d’un milió de dosis i no ha provocat efectes adversos importants.

Contraindicacions de la vacuna de la grip

La vacuna antigripal està contraindicada en menors de sis mesos, en cas de malaltia aguda —cal esperar fins que la persona es recuperi— i si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna. En canvi, la punxada sí que està recomanada per a persones amb immunosupressió, embarassades o en període de lactància.

Puc tenir símptomes de grip després de vacunar-me?

Si t’has vacunat contra la grip has de saber que han de passar dues setmanes des de la punxada per estar immunitzat. Per tant, es pot donar el cas que t’infectis en aquest període. Segons apunta Salut, també et podries contagiar d’una variant de la grip que no estigui inclosa a la vacuna o d’un altre virus respiratori, ja que la tardor és una època en la qual circulen moltes malalties diferents de la grip i menys greus.