vacuna grip 2023 catalunya

Aviat es començarà a injectar la vacuna de la grip 2023 a Catalunya i també la de la covid. El Departament de Salut encara no ha presentat públicament els detalls de com serà la campanya de vacunació, però ha penjat un document amb tota la informació sobre el vaccí d’enguany. Aquest any, la vacunació es farà conjuntament per als col·lectius de risc amb la cinquena dosi de la vacuna de la covid, però hi ha grups de població a qui es recomana només el vaccí contra la grip.

Què cal saber sobre la vacuna de la grip del 2023? T’oferim una guia completa perquè n’estiguis el cas, amb les dades de l’inici de la vacunació, les persones a qui es recomana rebre la protecció, com demanar cita prèvia, efectes secundaris i altres preguntes freqüents.

Vacuna de la grip 2023 a Catalunya: què vols saber?

Quan comença la vacunació de la grip?

La campanya de vacunació de la grip i la covid començarà l’última setmana de setembre a les persones usuàries de les residències de gent gran. Posteriorment, a partir del 16 d’octubre, es començaran a administrar els dos vaccins a la resta de grups de risc segons l’informe de Salut.

Qui es podrà vacunar de la grip i la covid?

Des de dimarts 9 de gener, totes les persones majors de 12 anys que es vulguin vacunar de la grip i la covid, ja ho poden fer. El Departament de Salut ha obert la vacunació contra aquests virus, coincidint amb l’increment de contagis. Des del departament insisteixen en l’efectivitat de les vacunes. Asseguren que, si bé no evita contraure les patologies, si que contribueix a tenir una simptomatologia més lleu.

Per aquest motiu consideren “recomanable” que la població en general es protegeixi d’aquests virus per evitar baixes laborals i complicacions no desitjades.

A banda, es recomana únicament la vacuna contra la grip per a infants de sis a 59 mesos, persones de cinc a 18 anys que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, fumadors i persones amb exposició laboral directa a aus domèstiques o porcs.

Com es podrà demanar cita prèvia?

Caldrà demanar cita prèvia per rebre la vacuna de la grip i la covid. Per sol·licitar dia i hora, caldrà fer-ho a La Meva Salut, a citasalut.cat o a través dels centres d’atenció primària (CAP) tan bon punt s’obrin les franges de vacunació, a partir del 16 d’octubre.

Quins efectes secundaris té la vacuna de la grip?

Quins són els efectes secundaris de la vacuna de la grip? Segons informa Salut, la vacuna contra la grip pot produir molèsties o dolor en la zona en què s’ha administrat que acostumen a ser lleus i a no durar més de dos dies. Altres reaccions menys freqüents són febre, malestar o dolor muscular, que es poden iniciar entre sis i 12 hores després de la vacunació i desaparèixer en un termini d’entre un i dos dies.

El departament concreta que a Catalunya se n’administren més d’un milió de dosis cada any i no han provocat efectes adversos importants.

Quines contraindicacions té?

La immunosupressió, l’embaràs i la lactància no són contraindicacions per a la vacuna antigripal, recorda Salut. En canvi, la vacunació de la grip està contraindicada en infants menors de sis mesos, en cas de malaltia aguda (cal esperar fins que la persona es recuperi) i si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna.

La importància de vacunar-se aquest any: per què?

Salut recorda que la grip infecta entre un 5 i el 20 % de la població i provoca la mort d’entre 300.000 i 500.000 persones al món cada any. El risc de defunció és més del doble si una persona contrau a la vegada la grip i la covid-19. Per això, i tenint en compte que el coronavirus SARS-CoV-2 continua circulant i la relaxació de les mesures, recomana especialment als grups de risc que no deixin de vacunar-se.