L’Associació de Veïns del Congrés-Indians es va constituir l’abril del 1969 sota el nom d’Asociación de Vecinos VCE – Can Ros. Aquesta distinció feia referència als terrenys de la finca Can Ros sobre els quals es va crear el barri als anys 50. El districte de Sant Andreu va aprovar en el darrer consell plenari celebrat al març atorgar la Medalla d’Honor de Barcelona 2019 a l’entitat veïnal. Una exposició que es pot veure al Centre Cultural Can Clariana fins al 25 de maig repassa els 50 anys d’història de l’associació.

Els problemes als habitatges, l’origen de l’entitat

La creació de l’entitat van sorgir arran d’una problemàtica amb els habitatges del barri. Els immobles els havia fet el Patronato de Viviendas del Congrés Eucarístic i, a finals de la dècada dels 60, s’havien de reparar unes teulades i unes canonades aèries d’aquests edificis. L’historiador local i membre de l’Arxiu Històric del Congrés-Indians, Ricard Fernández, explica que el patronat deia que eren els veïns els qui havien de pagar aquestes reparacions, però els veïns, que estaven de lloguer, s’hi van oposar.

Uns 800 veïns van assistir a una assemblea a l’antiga parròquia situada al carrer de l’Espiga, que va constituir el primer local de l’associació veïnal. L’any 1973 se’n va inaugurar el local social definitiu, que és en el qual es troben actualment i que es va reformar l’any 2017.

Millores urbanístiques i creació d’equipaments

Els anys 70 es van caracteritzar per les millores urbanístiques. “Semàfors, passos zebra i pavimentació de carrers o de voreres són alguns dels arranjaments que es van fer”, explica Ricard Fernández.

El moviment veïnal durant la dècada dels 80 va afluixar, però es va dur a terme una dels reivindicacions cabdals per crear equipaments al barri. L’entitat va reivindicar que el solar que ocupava el laboratori del doctor Ferran i Clua es dediqués a equipaments educatius i no a la construcció d’aparcament i habitatges com estava previst. Finalment s’hi van edificar l’Escola Doctor Ferran i Clua i l’Institut l’Alzina.

Integració dels Indians

L’Associació de Festes del Barri dels Indians va néixer entre els anys 80 i 90 per tal de reivindicar la personalitat dels carrers que en formen part. A partir del 2004, amb l’elecció de la presidenta actual, Betlem Ayúcar, es va potenciar la relació de l’associació de veïns amb els Indians. Finalment, l’any 2005 l’entitat va canviar el nom per l’actual. D’aquesta manera l’associació abastava tots els veïns que formaven part de la divisió per barris aprovada per l’Ajuntament el 2006.

‘El Butlletí’, l’altaveu de l’associació

‘El Butlletí’ es va crear l’any 1970 i en els seus inicis servia com a portaveu de les activitats que desenvolupava l’entitat. Al llarg de gairebé 50 anys ha tingut diferents formats i títols i hi hagut períodes en què no s’ha publicat. “Avui en dia continua sent un referent perquè resumeix les activitats veïnals i les reivindicacions que fa l’associació de veïns”, explica Ricard Fernández.