El Centre Cívic Can Clariana Cultural reobrirà aquest dissabte, 1 de juliol, després de més d’un any i mig d’obres. La remodelació, amb un pressupost d’un milió i mig d’euros, ha estat integral. L’edifici, que abans era propietat de l’Associació de Veïns del Congrés i els Indians, s’ha ampliat amb una segona planta, s’ha adaptat a la normativa i s’han habilitat nous espais per a reunions, magatzems i una sala polivalent.

L’edifici de 800 metres quadrats era propietat de l’associació de veïns. Va ser construït als anys 50 com un cinema i teatre amb gran capacitat. Amb el pas dels anys va entrar en desús, ja que les necessitats dels veïns van canviar. Calien espais més petits on fer reunions i tallers. Van cedir l’espai a l’Ajuntament perquè hi duguessin a terme les obres de millores i l’adaptessin a les noves demandes veïnals.

Un any i mig després de l’inici de les obres, l’edifici està enllestit. Amb la remodelació s’ha aprofitat millor l’espai i s’ha guanyat en funcionalitat. Les instal·lacions són flexibles i es poden adaptar a les necessitats que els veïns decideixen. El Centre Cívic Can Clariana Cultural és una reivindicació històrica del barri que rep el nom d’una antiga masia, ja desapareguda, i que s’ubicarà al carrer de Felip II, 222.

A més de residir en aquest equipament, l’entitat veïnal també s’ocuparà de la seva gestió després de guanyar el concurs que va convocar el districte amb aquest objectiu. La Montserrat López, secretària AV Congrés i els Indians, comenta que a partir de setembre començarà l’activitat al centre amb la programació d’activitats culturals com teatre, dansa i cinema. Carmen Andrés, regidora del districte de Sant Andreu, assegura que les iniciatives que s’hi organitzaran tindran una àrea d’influència més gran que la del propi barri.

El nou equipament està dividit en tres nivells. A planta superior hi ha tres tallers que es poden convertir en una gran sala polivalent gràcies a parets movibles. A la segona hi ha despatxos i una sala de reunions. I a la planta baixa la recepció, una sala de control tècnic i un teatre multidisciplinari amb 200 seients. En aquest espai s’hi poden fer obres de teatre, dansa, cinema i fins i tot activitats de circ o festes enretirant les butaques de la platea, que es poden plegar en la seva totalitat. A la planta -1 s’han millorat els vestuaris existents i s’hi han incorporat dos magatzems.

A més a més, s’han adaptat les noves instal·lacions per millorar-ne l’eficiència energètica, amb l’objectiu que l’edifici redueixi de manera important el consum aprofitant la llum natural. Toni Casamor, arquitecte de BCQ Arquitectura de Barcelona, estudi encarregat del projecte, assegura que l’energia que gastarà ara aquest edifici és un 20 % del que consumia abans.

El Centre Cívic Can Clariana Cultural també serà la seu de la coordinadora d’entitats del barri, de la Congregació Diabòlica del Congrés i de l’entitat cultural ATICUS. El projecte ha tingut un cost d’adjudicació de 1.412.913,68 € (IVA inclòs).