Els advocats d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han presentat un escrit al Suprem en què demanen que els deixi en llibertat per poder exercir el càrrec de diputats al Congrés i de senador al Senat. Per això, en primer lloc, els demana que el 21 de maig puguin prendre possessió i recollir l’acta a cadascuna de les cambres. Els cinc presos electes van ser escollits en les eleccions generals del 26 d’abril per Esquerra República i per Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats i al Senat, en el cas de Romeva.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Per tal que pugui ser possible, els lletrats demanen al tribunal que posi en marxa tot el procediment necessari que estableix la Llei d’enjudiciament criminal, segons la qual el tribunal ha de comunicar al Congrés i al Senat que està jutjant electes. Seguidament, les cambres hauran de resoldre el que es coneix com a suplicatori, un tràmit que implicaria aturar el judici fins que el Congrés i el Senat es pronunciïn.

En l’escrit, Sànchez, Turull i Rull expressen la seva “expressa voluntat d’assistir a la primera sessió del ple” que es convoqui per “prestar la promesa o jurament d’acatar la Constitució”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-proces/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]

Quan es van presentar a les eleccions, ja van sol·licitar la llibertat provisional per poder garantir el dret a defensa i poder fer campanya, però el tribunal la va rebutjar.

Protocol de seguretat per a la presa de possessió

En espera de la decisió, tot apunta que el tribunal els permetrà, almenys, acudir a recollir l’acta. Per això, ja s’ha començat a dissenyar el protocol de seguretat al Congrés i al Senat per si els presos electes hi poden anar. El mateix Suprem està treballant amb les cambres espanyoles i la policia per definir el dispositiu.

Fonts parlamentàries apunten que, en principi, no aniran emmanillats pels passadissos del Congrés ni del Senat, però hi haurà agents de paisà que els custodiaran. És el mateix que passa al Suprem durant les sessions del judici. Tot i això, el protocol final dependrà de la decisió de la Mesa del Congrés, que presideix en funcions Ana Pastor. La Mesa també haurà de concretar si se’ls marcarà un lloc concret per seure dins l’hemicicle o si poden asseure’s on vulguin, juntament amb el seu grup parlamentari.

Pel que fa al trasllat, fonts jurídiques apunten que es farà com habitualment quan hi ha sessió al Suprem: la Guàrdia Civil els portarà de Soto del Real als calabossos de l’Audiència Nacional, i allà els prendrà el relleu la Policia Nacional.