consells selectivitat 2022

Ja falten menys de 24 hores per a l’inici dels exàmens de la Selectivitat 2022. Els nervis s’apoderen de molts dels 40.000 alumnes que enguany s’examinaran a les PAU de Catalunya i, per això, és important tenir en compte algunes consideracions perquè la tensió no jugui una mala passada durant les proves. Roger Ballescà, psicòleg del Sagrat Cor de Martorell i coordinador del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, dona cinc consells per afrontar la selectivitat.

1. Descansar un mínim de 8 hores

La bona organització no és només necessària durant totes les setmanes prèvies a les PAU: també és per al dia previ. El psicòleg Ballescà recomana una bona organització del temps i planteja un escenari molt concret: 8 hores d’estudi, 8 hores d’oci (fer esport, quedar o xerrar amb amics, mirar una pel·lícula…) i 8 més per descansar. “Tant necessitem estimular el cervell com desconnectar dels estudis i aprendre a relaxar-nos“, assegura.

2. Acceptar els nervis previs als exàmens

Patir nervis abans dels exàmens de la Selectivitat 2022 no és res extraordinari i, per tant, la clau es troba en saber gestionar-los. Així ho explica Roger Ballescà: “És important acceptar l’ansietat. És difícil que en un examen on ens juguem tant no ens posem nerviosos”. En aquest sentit, demana als estudiants que assumeixin els nervis, els sàpiguen gestionar durant un temps i convisquin amb ells en espera que comencin a remetre.

3. Fer esport per desconnectar

Fer esport és una de les activitats que funcionen millor per desconnectar d’episodis que generen nerviosisme i estrès com la selectivitat. “Segrega endorfines que ens ajuden a desconnectar“, explica el psicòleg del Sagrat Cor de Martorell. Afegeix que qualsevol cosa que suposi “desfer-nos de possibles estressors” durant els dies dels exàmens, “molt millor”.

4. Tenir-ho tot preparat la nit abans de les PAU

Precisament per evitar generar més estrès dins del cos, és important tenir la nit anterior la motxilla preparada amb tot el material que serà necessari per al dia següent: DNI, etiquetes identificatives, bolígrafs, aigua per hidratar-se i tot el que calgui.

5. Començar fer les preguntes que ja sabem

El psicòleg Roger Ballescà dona un consell imprescindible per als estudiants quan facin un examen de la selectivitat: llegir la prova de dalt a baix i començar a respondre les preguntes segures, aquelles de les quals ja sabem la resposta. “És la millor manera de donar-te seguretat i començar amb bon peu“, recorda l’expert.