Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han alliberat a Sants-Montjuïc dues persones que eren obligades a demanar almoina als carrers de Barcelona i a viure en condicions infrahumanes en un descampat. La policia també ha detingut els dos màxims responsables del clan que els explotava, un home i una dona, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans.

El dispositiu policial es va dur a terme el 7 de juny i les víctimes van rebre una primera assistència al Centre d’Urgència i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Ara, però, només un dels explotats continua rebent protecció i ajuda especialitzada per casos de tràfic d’essers humans. L’altre va preferir marxar.

Les víctimes eren obligades a viure al ras

La víctima principal és un home de 73 anys, de nacionalitat estrangera i amb problemes físics, a qui es forçava a pidolar als semàfors de la plaça de Cerdà i la plaça de l’Escorxador. S’hi estava durant tot el dia, fins que el recollien els responsables del clan i el traslladaven al descampat on l’obligaven a dormir en un matalàs al ras, fes el temps que fes. En algunes ocasions, per traslladar-lo el feien anar al maleter del vehicle.

Un cop al descampat, els arrestats li prenien tota la recaptació, d’entre 100 i 200 euros diaris. Li donaven sobretot alcohol, per poder-li prendre els diners amb més facilitat i per mantenir-lo addicte a la beguda. En canvi, gairebé no li donaven menjar.

La segona víctima tenia un paper de controlador per evitar que l’home gran tingués llibertat de moviments. Tot i que també era explotat i dormia al ras, el clan tenia amb ella una relació més estreta i li permetien, per exemple, més menjar.

Clan organitzat

Els líders del clan, format per una desena de persones, captaven les víctimes al seu país d’origen prioritzant les persones vulnerables, i especialment persones grans, amb discapacitats físiques evidents o també psicològiques. De moment, els detinguts han quedat en llibertat en espera de judici i segons els Mossos, tenen antecedents però no per tràfic d’éssers humans.

Les persones del clan vivien al mateix descampat que els explotats, a la Magòria, entre la Font de la Guatlla i la Marina de Port, però dormien en una tenda de campanya. Tot i això, la investigació policial ha posat de manifest que no tenien problemes econòmics i que vivien al descampat per passar desapercebuts i controlar les persones explotades. De fet, en el moment de la detenció un dels arrestats duia 2.000 euros en efectiu. A més, segons la policia, feien periòdicament transaccions de diners al seu país d’origen i hi tenien propietats.