hospital vall hebron exterior façana

La cinquena onada està afectant de ple la gent més jove i, de retruc, les embarassades. Això es nota també als hospitals. A l’Hospital de Sant Joan de Déu, hi ha vuit embarassades ingressades actualment, i d’aquestes, dues es troben a crítics. A l’Hospital Vall d’Hebron hi ha 34 embarassades ingressades per covid. D’aquestes, catorze estan a l’UCI. Es tracta dels dos hospitals de referència de Catalunya per a embarassades amb coronavirus.

No han estat una prioritat a l’hora de vacunar-se

Lola Gómez Roig, cap de Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de Sant Joan de Déu, creu que l’augment respon a que la nova variant és molt contagiosa, especialment entre la gent jove i a que les embarassades no han estat una prioritat a l’hora de rebre les vacunes.

Gómez també ha explicat a betevé que amb les altres variant un 85% de les gestants eren assimpomàtiques. De la resta, assegura la cap d’àrea de la dona, al voltant d’un 3% presentava complicacions. Actualment tenen una planta habilitada amb 6 llits de gestants infectades de covid, i des de fa 15 dies està plena. A més, si les crítiques suposaven una excepció actualment oscil·len entre les dues i les tres.

Crida a les embarassades a vacunar-se

Les dades preocupen Salut, que ha fet una crida a les embarassades perquè es vacunin. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha assegurat que la vacuna “protegeix molt”, també el col·lectiu de gestants. Tot i que encara no hi ha assajos clínics de les vacunes que incloguin les embarassades, “hi ha evidència clínica” que el vaccí “té el mateix risc-benefici” que per a la població general.

La vacunació en embarassades no es va prioritzar a l’inici del procés de vacunació “perquè no era un grup de risc”, afirma Craywinckel. Tot i això, reconeix que “un efecte greu de la covid en una dona embarassada és molt punyent”.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha recomanat aquest dijous en roda de premsa que les embarassades puguin rebre la vacuna en el primer i segon trimestres de gestació. També ha anunciat que la setmana vinent faran una sessió monogràfica als mitjans per explicar-ne més detalls.